15 martie 2018


Primăria Suceava urmăreşte să atragă o finanţare norvegiană de câteva milioane de euro pentru reabilitarea Curţii Domneşti    

·        Autorităţile sucevene au mai avut o tentativă similară în urmă cu 6 ani, în cadrul Mecanismului de finanţare cu Regatul Norvegiei, Principatul Liechtenstein şi Islanda, însă, ca urmare a numărului mare de proiecte în aşteptare, banii respectivi nu au mai putut fi accesaţi.
·        Investiţia de la Suceava este dimensionată la circa 17 milioane de euro, în timp ce, prin POR 2014-2020, proiectelor de acest gen li s-a rezervat o finanţare de maxim 5 milioane de euro, una, evident, neacoperitoare.
Primăria municipiului Suceava intenţionează să promoveze un proiect prin care să atragă o finanţarea nerambursabilă în vederea reabilitării şi modernizării Curţii Domneşti. Potrivit primarului Ion Lungu, în cadrul Spaţiului Economic European (European Economic Area) disponibil este un grant în valoare totală de 15 milioane de euro, pus la bătaie de Norvegia, cu oficialii căreia autorităţile locale poartă discuţii. „Au apărut apelurile pentru granturile norvegiene, în valoare totală de 15 milioane de euro, pentru mai multe domenii de intervenţii. Este vorba despre priorităţi precum inovare-cercetare, incluziune socială, mediu-energie şi cultură. În ceea ce priveşte cultura, intenţia noastră este să accesăm o sumă din aceste granturi, ştiut fiind că, în prezent, implementăm proiecte cu finanţare eleveţiană. Suntem în discuţii cu partea norvegiană, să vedem exact care sunt prevederile ghidului solicitantului. Din păcate ne-am încurcat cu Programul Operaţional Regional, de aceea ne-am dori să întocmim un proiect pentru câteva milioane de euro, să facem măcar o parte din reabilitarea-modernizarea Curţii Domneşti”, a explicat Ion Lungu, şeful administrativului local sucevean, menţionând că termenul de depunerea a proiectului este 31 decembrie 2018. În urmă cu  6 ani, respectiv în mai 2012, primarul Ion Lungu făcea cunoscut că existau şanse reale ca proiectul de reabilitare-modernizare a Curţii Domneşti să fie finanţat din fonduri nerambursabile norvegiene. La acea dată Lungu a purtata discuţii cu responsabili ai Ministerului Afacerilor Europene şi cu reprezentaţii Ambasadei Norvegiei la Bucureşti, un dosar fiind depus şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. În cadrul Mecanismului de finanţare cu Regatul Norvegiei, Principatul Liechtenstein şi Islanda, pe latura de conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural era la dispoziţie suma 14 milioane de euro. Însă, ca urmare a numărului mare de proiecte în aşteptare, deblocarea finanţării, aşteptată după anul 2014, nu s-a mai produs.
Studiul de reabilitare a Curţii Domneşti din centrul municipiului capitală de judeţ a fost realizat de spaniolii  de la Arena Teatro. Aceştia recomandau construirea unei clădiri cu rolul de „Centru de interpretare” a Curţii Domneşti, cadru în care, vestigiile arheologice vor fi prezentate publicului, cu explicaţiile de rigoare. Investiţia este dimensionată la circa 17 milioane de euro(plus TVA), dintre care 9 milioane de euro reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii montaj. Proiectul din municipiul Suceava s-a blocat după ce, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, proiectelor Axei prioritare 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” li s-a rezervat o finanţare de maxim 5 milioane de euro, una, evident, neacoperitoate. Primarul Ion Lungu a avut întrevederi cu această temă cu Corina Creţu, comisarul european pentru Dezvoltare Regională, solicitând majorarea sumei destinată obiectivelor de acest tip.Din Spaţiul Economic European (European Economic Area)  fac parte, pe lângă cele 28 de state membrei UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.