09 martie 2018

Doar 57 din primării au încheiate contracte pentru finanţarea cadastrării gratuite
·        Acestea perfectaseră 63 de contracte cu operatori specializaţi în efectuarea efectivă a operaţiunilor, în faze mai avansate aflându-se Siret, Bosanci, Liteni, Mălini şi Hîrtop.
·        Iniţial au fost încheiate 80 de contracte de finanţare, însă unele au fost reziliate sau „adiţionate la sumele din contractele de prestări servicii”.
·        În 2017, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială  s-a prevăzut o alocare de câte 150.000 de lei, faţă de 135.000 de lei în 2016.
În vederea ducerii la îndeplinire a Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), în anul 2017, activitatea de cadastru s-a concretizat în realizarea de lucrări de înregistrare sistematică la nivelul întregului judeţ Suceava, face public Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava, într-o informare semnată de directorul executiv Vasile Mocanu. Astfel, pe sectoare cadastrale, aferente intervalului 2017-2019 au fost încheiate 80 de contracte de finanţare, iar 57 de unităţi administrativ-teritoriale au perfectat contracte de prestări servicii cu persoane fizice autorizate, în vederea realizării operaţiunilor specifice. Ulterior, unele dintre contractele de finanţare au fost reziliate sau „adiţionate la sumele din contractele de prestări servicii”. „Astfel, la 31 decembrie 2017, erau active 57 de contracte de finanţare, pentru 63 de contracte de prestări servicii”, se arată în analiza OJCPI Suceava. Conform acesteia, sectorizate au fost, în baza procedurii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), toate cele 114 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, admise fiind 113, iar la Cornul Luncii demersurile erau în curs de finalizare. Până pe 28 noiembrie 2017, ân Monitorul Oficial au fost publicate ordinele pentru toate cele 57 unităţi administrativ-teritoriale în care se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, iar la nivelul OJCPI Suceava s-au emis documentaţiile de demarare a operaţiunilor efective. 
Drept urmare, în ultimul trimestru al anului trecut au început livrările către OJCPI a documentelor tehnice, pe sectoare cadastrale, din Siret, Bosanci, Liteni, Mălini şi Hîrtop. Reamintim că obiectivul principal al Programul Naţional de Cadastru şi Carte Financiară (PNCCF) 2015-2023 este înregistrarea gratuită a terenurilor, clădirilor şi apartamentelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. În 2017, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială s-a prevăzut o alocare de câte 150.000 de lei, faţă de 135.000 de lei în 2016, banii nefolosiţi urmând a fi reportaţi pentru 2018. Conform OJCPI, la nivel de sectoare cadastrale, în cadrul finanţării pentru anul 2016, finalizate au fost plăţile pentru Siret, Bosanci, Capu Cîmpului, Berchişeşti şi Ilişeşti. În urma derulării lucrărilor pe sectoare cadastrale s-au deschis 180 de cărţi funciare în Ciprian Porumbescu, 244 în Stroieşti şi 240 în Rădăuţi. La Iaslovăţ, în curs de finalizare erau cărţi funciare ale 392 de imobile. Pe de altă parte, la Mănăstirea Humorului au fost parcurse toate etapele de verificare-recepţie ale documentelor tehnice-copii înspre publicare; afişarea publică; soluţionarea contestaţiilor; verificare-recepţie documente tehnice-copii finale şi deschiderea celor 6.531 de cărţi funciare noi. La Cornu Luncii a fost verificat un sector-test la livrările digitale parţiale de documente tehnice-copii înspre publicare, în cauză fiind 5.429 de imobile. În ceea ce priveşte Frumosu, în anul 2017 materialele din arhiva OJCPI Suceava au fost predate executantului, cu scopul demarării lucrărilor în cadrul Programului „CESAR”.