30 martie 2018


Aleşii suceveni au hotărât:
Pensionarii suceveni primesc abonamente de călătorie la jumătate de preţ  
·        Proiectul de hotărâre a întrunit vot unanim, spre deosebire de şedinţa anterioară, când au existat doar 10 opţiuni favorabile, respectiv cele ale aleşilor social-democraţi şi ALDE.
·        Abonament social nominal pentru pensionari are valoarea de 33 de lei pe lună, în calcul sunt luaţi 2.428 de beneficiari, iar până la sfârşitul anului este necesară o sumă de 721.000 de lei.
Consiliul Local Suceava a aprobat, în şedinţa ordinară a lunii martie, deblocarea susţinerii financiare, din bugetul municipiului, pentru acoperirea costurilor reprezentând 50% din valoarea abonamentelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun, destinate pensionarilor. Deşi, dezbaterile nu au fost lipsite de animozităţi, supus la vot proiectul de hotărâre a obţinut unanimitatea opţiunilor „pentru” ale membrilor deliberativului sucevean. „Ţinând cont de faptul că, la data de 28 februarie 2018, încasările cumulate pe primele 2 luni, comparativ cu 2017, sunt mai mari cu 2.358.416 de lei, propunem să acordăm pensionarilor abonamente cu reducere de 50%”, se arată expunerea de motive semnată de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi. Efortul financiar pentru acoperirea diferenţelor de tarif din bugetul local, până la sfârşitul anului, este de 721.000 de lei, în calcul fiind luaţi 2.428 de pensionari beneficiari. Abonament socialul nominal pentru pensionari are valoarea de 33 de lei pe lună, facilitatea fiind valabilă pentru toate liniile de servite de societatea de transport public local TPL. „Mulţumim lui Dumnezeu, încasările sunt mai bune decât anul trecut, iar astăzi nu mai avem niciun leu datorii la TPL. În acest an am plătit 4,5 milioane de lei restanţe către firma de transport, deci 1 milion de euro, la fel ca anul trecut”, a precizat ieri, Ion Lungu, şeful executivului. 
În şedinţa din luna februarie, Consiliul Local Suceava a respins suportarea din bugetul local a 50% din costul abonamentului de călătorie a pensionarilor pe mijloacele de transport în comun, iniţiatorii proiectului de hotărâre fiind consilierii social-democraţi. Atunci, s-a invocat insuficienţa fondurilor, reducerea impozitului pe veniturile de natură salarială de la 16% la 10% a având drept consecinţă diminuarea cotelor de venituri repartizate lunar de la bugetul de stat, către bugetul municipiului Suceava, de la 7 milioane de lei la 5 milioane de lei. La acea dată, propunerea PSD a picat cu 9 voturi „împotrivă”, 3 abţineri şi 10 voturi favorabile, acestea din urmă ale aleşilor social-democraţi şi ale celor de la ALDE. Ulterior, primarul Ion Lungu a revenit, menţionând că abonamente cu reducere se vor acorda doar în momentul în care încasările din taxe şi impozite locale vor fi acoperiteare.  În prezent, valoarea integrală a abonamentului nominal de călătorie este de 66 de lei pe lună şi pe toate liniile. În anii trecuţi, pensionarii cu domiciliul în Suceava au mai avut parte de abonamentul social nominal în valoarea de 33 de lei.