06 martie 2018

„Depune cererea unică de plată şi în 2018!”
·        Fermierilor li se recomandă să se prezinte la centrele locale APIA să la data şi ora la care sunt programaţi, astfel încât să fie evitată aglomeraţia.
·        În campania din anul 2017, din judeţul Suceava s-au adunat 48.427 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă de 201.214,29 de hectare de terenuri.
În anul 2018, campania de primire a cererilor unice de plată are loc sub sloganul „Drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA”. Depune cererea unică de plată şi în 2018!”. Potrivit directorului executiv Eugen Mogoş, pentru suprafeţe mai mic de 50 de hectare, cererile pot fi depuse, până pe 15 mai, la cele 9 centre locale ale APIA, respectiv în Suceava, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fălticeni, Rădăuţi, Siret, Cajvana şi Vicovu de Sus. Verificarea cererii, a semnalelor de după controlul parcelelor „digitizate”, dar şi după corectarea eventualelor probleme, se face împreună cu operatorul în cauză. Pentru crescătorii de animale, cererea unică de plată va fi completată în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic. Fermierii vor depune la APIA o singură cerere, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diverse. În cazul fermierilor care solicită la plată o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol, cererile unice de plată se depun la Centrul Judeţean APIA din municipiul Suceava. Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi, persoane fizice şi persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol, precum şi de deţinătorii de animale. La depunerea cererii unice de plată, aceştia vor prezenta documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se află la propria dispoziţie. Respectivele acte trebuie să fie încheiate anterior depunerii cererii unice de plată, iar termenul de valabilitate să nu fi expirat. Arendatorul, concedentul, locatorul, comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenurile, respectiv animalele luate în arendă, concesiune, închiriat sau împrumutate spre folosinţă. De asemenea, fermierii care primesc rentă viageră agricolă nu au dreptul la plăţi pentru terenuri. Eugen Mogoş, directorul executiv al APIA Suceava recomandă fermierilor să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi, astfel încât să fie evitată aglomeraţia. În campania din anul 2017, din judeţul Suceava s-au adunat 48.427 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă de 201.214,29 de hectare de terenuri.