10 martie 2018

Copii şi tineri suferinzi din cauza mediului de viaţă şi a celui şcolar  
·        „Principalele afecţiuni depistate se referă la vicii de refracţie oculară, obezitate din cauză needocrine, hipotrofie ponderală, tulburări de vorbire, deformări câştigate ale coloanei vertebrale, afecţiuni cronice ale amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide, cât şi anemii cronice prin carenţă de fier”, relevă o analiză a Direcţiei de Sănătate Publică.
·        În ceea ce priveşte triajul epidemiologic şi depistarea bolilor infecto-contagiose şi parazitare, „pe primele locuri, ca număr de cazuri de boli depistate, se află anginele pediculozele şi micozele”.
Supravegherea stării de sănătate a populaţiei este o latură importantă a activităţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, iar în cadrul acesteia se evidenţiază evaluarea celei a tinerilor şi copiilor.  Conform unei informări a instituţiei sucevene, în 2017 au fost organizate 13 intervenţii de monitorizare a stării de sănătate a copiilor, una dintre acestea vizând evaluarea comportamentelor legate de fumat în rândul populaţiei şcolare, prilej cu care chestionare au fost aplicate la 250 de elevi din şcolile din judeţ. Totodată, relevante sunt examenele medicale de bilanţ din colectivităţile şcolare din mediul urban şi mediul rural. Conform DSP, obiectivul acestora constând în evaluarea impactului factorilor din mediul de viaţă şi mediul de activitate asupra sănătăţii copiilor şi adolescenţilor, dar şi stabilirea tendinţelor şi dinamicii morbidităţii în colectivităţile respective. Astfel, anul trecut văzuţi de către personalul medical au fost 16.556 de copii şi tineri din mediu urban şi 7.716 din mediul rural, respectivul examen de bilanţ desfăşurându-se la intrarea preşcolarilor în colectivitate, precum şi asupra elevilor din clasele I, a IV-a, a VIII-a şi a XII-a, a celor din anul al II-lea al şcolii profesionale, cât şi a studenţilor din acelaşi an. „Principalele afecţiuni depistate se referă la vicii de refracţie oculară, obezitate din cauză needocrine, hipotrofie ponderală, tulburări de vorbire, deformări câştigate ale coloanei vertebrale, afecţiuni cronice ale amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide, cât şi anemii cronice prin carenţă de fier”, se relevă în analiza Direcţiei de Sănătate Publică. Pe lângă, evaluarea morbidităţii cronice prin dispensarizare în comunităţile de copii şi tineri şi supravegherea condiţiilor  igienico-sanitare din şcoli (cu 36 de unităţi evaluate în 2017), DSP efectuează şi triajul epidemiologic la întoarcerea din vacanţe. Acţiunea are ca obiectiv depistarea bolilor infecto-contagiose şi parazitare, anul trecut fiind examinaţi 71.456 de copii şi tineri, adică 51.361 din mediul urban şi 20.095 din cel rural. „Pe primele locuri, ca număr de cazuri de boli depistate, se află anginele pediculozele şi micozele”, se precizează în informarea DSP Suceava.