22 martie 2018

Municipiul Suceava se va uni cu Republica Moldova
·        Proclamaţia va fi citită şi aprobată de Consiliul Local Suceava după 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în 27 martie 1918.   
·        „Este un act simbolic, care, sigur nu are niciun efect juridic”, a precizat primarul Ion Lungu, menţionînd că documentul va fi parafat de consilierii locali, de primar, cât şi de secretarul municipiului.   
După 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, pe data de 27 martie 1918, în şedinţă a Consiliul Local Suceava va fi citită Proclamaţia Unirii municipiului Suceava cu Republica Moldova. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care a precizat că demersul survine iniţiativei materializată în mai multe localităţi aflate de o parte şi de cealaltă a graniţei. „Dacă tot este la modă, şi ne apropiem de un eveniment important, de data de 27 martie, când s-a făcut Unirea Basarabiei cu România de atunci, am pregătit o declaraţie de Unire pe care o vom supune-să zicem-, aprobării Consiliului Local. Este o proclamare simbolică a municipiului Suceava cu Republica Moldova”, a spus Lungu. Şeful municipalităţii a dat citire şi respectivei Declaraţii de Unire a municipiului Suceava cu Republica Moldova la data de 29 martie 2018. Iată cum este aceasta concepută: „În numele cetăţenilor municipiului Suceava, noi Consiliul Local şi primarul municipiului Suceava, proclamăm unirea simbolică a Sucevei cu Republica Moldova. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”. În proiectul de hotărâre care va fi pus pe masa deliberativului în şedinţa ordinară din 29 martie se mai arată că demersul vine pe fondul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, pe 27 martie 1918. Documentul va fi parafat de consilierii locali care şi-au dat acordul, de primarul Ion Lungu, cât şi de Ioan Ciutac secretarul municipiului Suceava. „Este un act simbolic, care, sigur nu are niciun efect juridic. Dar având în vedere că am avut discuţii şi la Soroca, cu primarul de acolo, care a spus că se va da o declaraţie de Unire cu România, eu zic că este oportun să dăm şi noi o declaraţie de unire cu Republica Moldova”, a precizat Ion Lungu primarul municipiului Suceava.