31 iulie 2017

Vulnerabilităţi pe Aeroportul  "Ştefan cel Mare"
·        Şeful ISU, Ion Burlui, atrage atenţia asupra posibilităţii de acces al unor persoane predispuse la comiterea de fapte ilicite, "care ar putea transporta bagaje sau colete suspecte".
·        Regimul dronelor şi al dispozitivelor luminoase de tip laser este insuficient reglementat, în special în proximitatea pistei de aterizare-decolare, "acest lucru putând afecta siguranţa zborurilor".

Aeroportul "Ştefan cel Mare" Suceava prezintă mai multe  vulnerabilităţi, acestea intervenind mai ales după modernizarea din anii trecuţi, cât şi ca urmare a creşterii numărului de călători şi a intensificării traficului aerian, atrage atenţia generalul de brigadă Ion Burlui, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina". Prin Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, Ion Burlui propune completarea planului anterior, avertizând asupra insuficienţei sistemelor perimetrale inteligente şi a celor de supraveghere video din zonele de triere a bagajelor de cală, inclusiv din parcare şi drumul de acces. Şeful ISU trage un semnal de alarmă şi în legătură cu posibilitatea de acces al unor persoane predispuse la comiterea de fapte ilicite în parcările şi zonele aglomerate din proximitatea Aeroportului şi "care ar putea transporta bagaje sau colete suspecte". 
Potrivit generalului de brigadă Ion Burlui,  regimul dronelor şi al dispozitivelor luminoase de tip laser este insuficient reglementat, în special în proximitatea pistei de aterizare-decolare, "acest lucru putând afecta siguranţa zborurilor", în circumstanţele "unui număr redus la angajaţilor administraţiei Aeroportului, cât şi al firmelor care desfăşoară activităţi în acest sens". Remarcată este, de asemenea, perturbarea traficului rutier din preajma Aeroportului, pe fondul creşterii traficului de pasageri şi a lipsei îmbunătăţirilor la reţeaua rutieră şi la parcări. "Avem alt aeroport decât am avut până acum, vorbim despre alte aeronave care aterizează acolo, alt tip de personal, altă aerogară şi un alt tun de control, care impun altfel de măsuri", subliniază generalul de brigadă Ion Burlui, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina".   În luna aprilie a acestui an, numărul pasagerilor care au apelat la Aeroportul "Ştefan cel Mare" Suceava ajunsese la 18.733, faţă de maximul din 2016, de 11.034 călători, înregistrat în luna septembrie.