10 iulie 2017

Vijelia şi grindina au pus la pământ 1.000 de hectare de culturi din Boroaia şi Forăşti
·        La porumb au rămas dor tulpinile, la cereale s-a produs distrugerea spicelor, pomii au fructele afectate, iar legumele sunt distruse", declară Haralampie Duţu directorul executiv al DAJ. 
·        În Boroaia culturile au fost distruse într-un procentaj variind între 30% şi 75%, în Forăşti gradul de afectare mergând de la 30% la 100%.

Comisia judeţeană pentru constatarea pagubelor produse de fenomenele meteorologice periculoase din 23 iunie, constituită prin ordin al prefectului de Suceava, Miral Adomnicăi, a făcut o primă evaluare pe raza comunelor Boroaia şi Forăşti.    Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava informează că în urma deplasărilor şi aprecierilor făcute la faţa locului s-a constat că în Boroaia, precipitaţiile masive, vijelia şi grindina au afectat 107 hectare de culturi agricole, iar în Forăşti-1040 de hectare.  Potrivit şefului DAJ, urgia nu ocolit nimic, afectate fiind toate culturile, respectiv cele de porumb, cereale, legume, da şi pomii fructiferi. "Urmează ca în zilele acestea, în baza solicitărilor din partea persoanelor afectate, să facem inventarierea pe categorii de culturi şi pe mărimea suprafeţelor din fiecare cultură calamitată", spune Duţu, reliefând că în Boroaia culturile au fost distruse într-un procentaj variind între 30% şi 75%, în Forăşti gradul de afectare mergând de la 30% la 100%. În Boroaia, la porumb există speranţe de revenire a culturii, întrucât plantele au avut doar frunze sfâşiate, "putându-se continua dezvoltarea şi asigura producţia". "În schimb, în Forăşti lucrurile sunt mai grave, întrucât au rămas doar tulpinile plantelor, foliajul fiind distrus în totalitate, şi nu se mai poate vorbi de producţie. La cereale s-a produs distrugerea spicelor, pomii au fructele afectate, iar legumele sunt distruse", explică directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.  Haralampie Duţu precizează că după adunarea datelor şi stabilirea gradului de afectare pentru fiecare fermier în parte,     situaţia centralizatoare va fi înaintată Prefecturii şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, "în vederea luării de măsuri, conform celor constatate". Şeful DAJ susţine că acordarea de despăgubiri se va face doar în cazul promovării unei hotărâri de guvern care să prevadă această formă de compensarea a stricăciunilor făcute denatura dezlănţuită. "Sigur este că fermierii vor beneficia de o diminuare a impozitului pe venit, în corelaţie cu mărimea suprafeţelor şi gradului de afectare a culturilor", asigură Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.