01 iulie 2017

Neregulile la firmele din domeniile laptelui, cărnii, peştelui, crustaceelor şi moluştelor
·       O campanie de controale inspectorilor de muncă s-a lăsat cu 7 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate însumând 11.500 de lei.
·       Angajatorii controlaţi au încălcat prevederile privind acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal, iar în contractele de muncă orele de lucru nu erau clar evidenţiate.

O serie întreagă de nereguli au fost descoperite, în judeţul Suceava, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă,  cu prilejul unei campanii de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii cu activitate domeniile prelucrării şi conservării cărnii, prelucrării şi conservării peştelui, crustaceelor şi moluştelor, fabricării produselor lactate şi a brânzeturilor, precum şi la comercianţii respectivelor produse. Controlaţi au fost 39 de agenţi economici, cei 16 inspectori de muncă angrenaţi în acţiune constatând deficienţe legate de încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la ţinerea evidenţei orelor prestate de către fiecare salariat, de lipsa de informare a lucrătorilor cu privire la muncă de noapte, cât şi de neafişarea regulamentului intern de funcţionare.  Controlorii au constatat, de asemenea, că unii dintre angajatori nu respectă prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal, dar şi că în contractele individuale de muncă nu sunt evidenţiate clar orele de lucru, în cele cu timp parțial lipsind repartizarea programului de muncă. Potrivit inspectorului şef Romeo Butnariu, controalele efectuate în cadrul campaniei s-a lăsat cu 7 sancţiuni contravenţionale, valoarea sancţiunilor aplicate însumând 11.500 de lei. "Campania a avut ca obiectiv inclusiv determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în registrul general de evidenţă a salariaţilor şi de a le transmite la inspectoratul teritorial", a declarat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, menţionând că urmărită a fost şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.