04 iulie 2017

Fără ştampile la accesarea finanţărilor europene pentru agricultură şi pomicultură
·        Eliminată este obligativitatea semnării şi ştampilării, pe fiecare pagină, a cererii de finanţare, dar şi a documentaţiei aferente.
·        "Solicitantul îşi asumă veridicitatea documentelor, iar dacă în original se constată neconcordanțe, proiectul va fi declarat neeligibil", a declarat Mihai Moraru, şeful OJFIR Suceava.

Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) face cunoscută publicarea versiunilor finale ale Ghidului solicitantului pentru Submăsura 4.2-"Sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole" şi Submăsura-4.2a-„Investiţii în procesarea şi marketingul produselor din sectorul pomicol”, pentru sesiunea anuală 2017. Mihai Moraru, director executiv al OJFIR informează că, în ceea ce priveşte sectorul de procesare, Ghidul solicitantului vine cu modificări faţă de sesiunile anterioare de depunere a proiectelor. Astfel, în primul rând, a fost mărită cu o lună perioada în care notificaţii în scopul semnării contractului de finanţare pot face dovada cofinanțării şi să prezinte  avizele de mediu, cazierul juridic şi celelalte documente obligatorii. "De asemenea, a fost eliminată obligativitatea semnării şi ştampilării, pe fiecare pagină, a cererii de finanţare, dar şi a documentaţiei aferente. Astfel solicitantul îşi asumă veridicitatea documentelor, iar dacă la prezentarea acestora în original se constată neconcordanțe care afectează condițiile de eligibilitate sau de selecție, proiectul va fi declarat neeligibil", a declarat Mihai Moraru, director executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Sprijinul acordat în cadrul Submăsurii 4.2 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, pentru IMM şi grupuri de producători, precum şi de 40% în cazul altor întreprinderi. Însă, acesta nu va depăşi 1 milion de euro pe proiect în primul caz, respectiv 1,5 milioane de euro pe proiect, în cea de a doua situaţie. De asemenea, pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, indiferent de tipul de solicitant, sprijinul este de 2,5 milioane de euro de proiect. Potrivit lui Mihai Moraru, la Submăsura 4.2a, pentru IMM intensitatea sprijinului acordat este 50% din totul cheltuielilor eligibile, iar pentru întreprinderi mari-de 40%. În ceea ce le priveşte pe întreprinderile mici şi pe micro-întreprinderi, sprijinul nu va depăşi 600.000 de euro de proiect, respectiv 900.000 de euro, în cazul investiţiilor care conduc la un lanţ alimentar integrat. Întreprinderile mijlocii beneficiază de o finanţare maximă de 800.000 de euro pe proiect. În cazul investiţiilor care conduc la un lanț alimentar integrat, finanţarea ajunge la 1,1 milioane de euro pe proiect. Valoarea maximă a fondurilor nerambursabile acordate pentru întreprinderile mari este de 1 milion de euro, investiţiile într-un lanţ alimentar integrat nedepăşind 1,5 milioane de euro.