07 iulie 2017

Lucrări abandonate de aproape un deceniu!
Primăria Suceava cere finanţare europeană şi pentru alte colegii decât cele tehnice   
·        În exerciţiul financiar anterior, din cauză că documentaţia nu era incompletă, iar termenul pentru depunere expirase, Colegiul Naţional "Petre Rareş" a ratat fondurile cu pricina.
·        Lucrările la Centrul de informare-documentare şi corpul de laboratoare ale Colegiului au demarat în urmă cu aproape 10 ani, însă, la scurt timp, finanţarea guvernamentală a fost întreruptă.          
Primăria municipiului Suceava face demersuri la Guvern, astfel încât prin ghidurile specifice aferente Programului Operaţional 2014-2020, de finanţare nerambursabilă UE să beneficieze inclusiv lucrările de reabilitare şi modernizare a unităţile de învăţământ, altele decât cele tehnice.  "Am făcut demersuri pentru ca şi alte licee decât cele tehnice să fie prinse pe Axa 4.5 POR. Din păcate nu este niciun răspuns, iar noi ne-am fi dorit să finanţăm proiectul de extindere a corpului de clădire de la Colegiul , care este o investiţie destul de mare şi vrem să o terminăm cu fonduri europene. Sperăm să se poată face o modificare în ghidul specific iar dacă nu acum, măcar din 2019", a precizat edilul-şef. În acest an, pentru derularea investiţiei, Primăria municipiului Suceava a orientat înspre Colegiul Naţional "Petru Rareş", din bugetul local, 1,5 milioane de lei. Potrivit primarului Ion Lungu, conducerea Colegiului a demarat procedura de achiziţie, lucrările urmând a fi demarate cu fonduri proprii. "Sper ca, la fel ca în cazul Colegiului Naţional <Ştefan cel Mare> şi Liceului cu Program Sportiv să terminăm şi această investiţie cu finanţare europeană", a explicat Ion Lungu, şeful executivului sucevean.  În luna mai 2014, autorităţile municipale sucevene au retras de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est documentaţia depusă în vederea finanţării cu fonduri europene a investiţiei de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din  reşedinţa de judeţ. Este vorba despre Centrul de informare-documentare şi corpul de laboratoare, motivul retragerii fiind lipsa unor acte obligatorii pe care trebuia să le conţină dosarul. „Am fost nevoiţi să retragem documentaţia, pentru că nu este completă din punct de vedere tehnic şi nici nu mai este timp să o completăm, pentru că trebuie obţinute şi nişte avize de la Inspecţia de Stat în Construcţii. Aceste aspecte au fost gestionate de unitatea şcolară, la nivelul anului 2007. Nu  este vina municipalităţii, deoarece noi lucrăm cu materialul clientului”, declara, în 2014, Ion Lungu, ocupantul fotoliului administrativ din Areni.
Atunci, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava,  dintre obiectiv abandonat de Guvern, Centrul de informare era executat fizic în proporţie de 19,06% şi cu plăţi  făcute de 18,66%.