04 iulie 2017

Stare foarte bună a culturilor agricole din judeţul Suceava
·        "Ploaia a fost la timp, astfel încât acolo unde întreţinerea culturilor s-a făcut în mod corespunzător, există toate şansele ca rezultatele să fie cele aşteptate", precizează Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru Agricultură.
·        La cereale se estimează o recoltă superioară celei de anul trecut, în 2016 producţia medie fiind de 3.297 kg pe hectar.

Agricultorii din judeţul Suceava ar putea avea un an agricol deosebit de bun. Cel puţin aşa aceasta este opinia  lui Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, care a declarat că, până acum, vremea nu a pus piedici dezvoltării normale a plantelor. "La această dată, culturile agricole din judeţul Suceava se prezintă într-o stare foarte bună. Aceasta cu excepţia unităţilor administrativ-teritoriale Boroaia şi Forăşti, unde pe data de 23 iunie s-a înregistrat grindină, iar culturile au avut de suferit, în celelalte localităţi ale judeţului nefiind probleme deosebite", reliefează şeful DAJ. Duţu precizează că orzul de toamnă este aproape de coacere, iar grâul îl urmează de aproape, această din urmă cultură aflată fiind în faza de "lapte-ceară, ceară-coacere". La grâul timpuriu, frunzele sunt uscate, soiurile respective trecând prin faza de pierdere a apei din bob. La fel, pentru momentul actual porumbul este într-un stadiu destul de bun al dezvoltării, unele suprafeţe fiind deja înspicate "ceea ce este bine pentru începutul lunii iulie". Potrivit şefului DAJ, soia şi floarea soarelui, dar şi celelalte culturi înfiinţare în primăvară sunt, de asemenea, în stare bună, întrucât condiţiile meteorologice au fost unele prielnice.  "Am avut umiditatea necesară, ploaia a fost la timp, fără mari probleme, astfel încât acolo unde întreţinerea culturilor s-a făcut în mod corespunzător, există toate şansele ca rezultatele să fie cele pe care le aşteaptă fiecare producător agricol în parte",  a precizat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Haralampie Duţu reliefează că, în condiţiile în care vremea va fi  favorabilă, există toate premisele ca la grâu se înregistreze o recoltă chiar bună decât cea de anul trecut. În acest an agricol, în judeţul Suceava a fost cultivată cu cereale o suprafaţă de circa 29.000 de hectare, în 2016  producţia medie fiind de 3.297 kg pe hectare. Perioada optimă de treierat pentru această parte a ţării în ceea după 15 iulie, în a doua decadă  "de Sfântu Ilie, recoltându-se în plin".