11 iulie 2017

Haldele de steril minier nestabilizate, un adevărat pericol
·        În judeţul Suceava există 71 perimetre miniere, cu deşeuri depozitate în 190 de halde, având un volum de 45,52 milioane de  metri cubi şi ocupând 280 de hectare.  
·        "Se estimează că 7 halde de steril încă nu au fost stabilizate şi reprezintă un potenţial pericol", a declarat prefectul Mirela Adomnicăi.  

O comisie desemnată la nivelul Instituţiei Prefectului va face o inventariere a haldelor de steril de pe teritoriul judeţului Suceava. Componenţa acesteia este stabilită prin ordin al prefectului Mirela Adomnicăi, inventarul urmând a se desfăşura până pe 9 august. Acţiunea are loc la nivel naţional, după ce responsabilii din domeniu au realizat că situaţia depozitelor din activitatea minieră nu este cunoscută la adevărata dimensiune. "Se va face o inventariere a haldelor de steril, pentru a se cunoaşte numărul şi starea acestora,  cât  şi stabilitatea şi gradul de pericol pe care îl reprezintă", arată reprezentantul Guvernului în teritoriu. Din comisie fac parte, printre alţii, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Sistemului de Gospodărire a Apelor, precum şi ai Conversmin Bucureşti, compania care face lucrări de închidere şi reconstruire ecologică a unor halde de steril din judeţul Suceava.
 Prefectul de Suceava spune că din informaţiile pe care ale are de la instituţiile în drept, pe teritoriul judeţului Suceava ar exista 190 de halde steril aparţinând fostelor perimetre miniere din industria extractivă comunistă. Pe de altă parte, responsabilii Conversmin avansează la 200 la numărul  respectivelor depozite de sorginte minieră. "Dintre cele existente multe sunt stabilizate prin lucrări de reconstruire ecologică. Însă, la această dată, se estimează că 7 halde de steril încă nu au fost stabilizate şi reprezintă un potenţial pericol", a declarat Mirela Adomnicăi, prefectul Judeţului Suceava.  Conform unei informării din anul 2015 a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în judeţul Suceava există 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, dintre care 36 provenite din activitatea de cercetare şi explorare geologică, restul fiind perimetre miniere în care s-a desfăşurat activitatea de exploatare a zăcămintelor. Deşeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril provenit din explorarea-exploatarea substanţelor minerale utile, acestea ocupând o suprafaţă de 280 de hectare şi având un volum de 45,52 milioane de  metri cubi. În perioada 1999-2001, în judeţul Suceava s-au efectuat lucrări de dezafectare, închidere şi reabilitare ecologică în 14 perimetre miniere, iar în intervalul 2004-2005, în alte 5 perimetre miniere. Proiectele de sistare şi ecologizare a minelor au avut ca obiect închiderea lucrărilor miniere de legătură cu suprafaţa; demolarea unor construcţii din incintele industriale şi evacuarea materialului rezultat, precum şi intervenţii de stabilizare-înierbare a haldelor de steril.