31 iulie 2017

Curtea de Conturi: 
Consiliul Judeţean Suceava a decontat ilegal 330.000 de cornuri   
·        Decontarea s-a făcut în baza centralizatoarelor de distribuţie care conţineau cantităţi superioare comparativ cu numărul de preşcolari şi elevi prezenţi la şcoală.
·        "Abaterea consemnată a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului ordonatorului principal de credite prin efectuarea de plăţi nelegale în sumă de 118.416,84 de lei", reliefează raportul auditorilor.
Curtea de Conturi Suceava au depistat nereguli privind modul în care Consiliul Judeţean Suceava a făcute decontările în cadrul Programului guvernamental "Laptele şi cornul". Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului a declarat că sumele care fac obiectul imputării nu sunt mari, măsura prescrisă de Curtea de Conturi fiind urmare a incorectitudinii listei cu prezenţa la ore a elevilor. "Plătim facturile în baza unor confirmări făcute de 761 de unităţi şcolare din judeţ. Directorii unităţilor şcolare nu au reuşit să evalueze corect prezenţa elevilor, vizavi de numărul de porţii de corn pe care l-au livrat furnizorii. Şi, atunci, noi am făcut nişte plăţi peste numărul de copii prezenţi în şcoală, la momentul respectiv. Nu este vorba despre sume mari, cea mai mare, la una dintre şcoli, fiind de 500-600 de lei", a subliniat Irina Vasilciuc.

Conform Curţii de Conturi, valoarea totală a operaţiunilor care constituie abateri producătoare de prejudiciu este de 118.416 de lei, reprezentând contravaloarea a 329.310 de cornuri facturate şi decontate nelegal, în neconcordanţă cu  prezenţa la program a elevilor şi preşcolarilor beneficiari de produse. Conform auditorilor, printre cauzele deficienţelor constatate se numără inclusiv acceptare la plată, de către autoritatea contractantă, a facturilor însoţite de "centralizatoare de distribuţie produse", care conţin cantităţi superioare comparativ cu numărul de preşcolari şi elevi prezenţi la şcoală în 2016. 
"Abaterea consemnată a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului ordonatorului principal de credite prin efectuarea de plăţi nelegale în sumă de 118.416,84 de lei", reliefează raportul auditorilor, în care se mai arată că diferenţele nejustificate de produse de panificaţie au fost decontate în baza facturilor întocmite de furnizorii Parisienne al Vys, Buzdea Com, Sava Cazac, Ilvas şi Mopan. 
Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean să verifice prezenţa la cursuri a beneficiarilor Programului guvernamental "Laptele şi cornul".  "Trebuie să închidem cercul cu cei de la Inspectoratul Şcolar, în condiţiile în care se iau 100 de cornuri, dar prezenţi figurează doar 80 de copii. Curtea de Conturi vine şi spune că diferenţa se impută, în cauză fiind nişte bani care trebuie plătiţi", a spus Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean. Cristian Cuciurean, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Şcolar, recunoaşte că a intervenit o neconcordanţă, menţionând că deja a cerut directorilor unităţilor şcolare să revadă listele cu prezenţa elevilor. "Am analizat această situaţie, iar problema este invers: s-a  luat mai mult lapte decât cornuri,  pentru că  laptele este cu termen de garanţie mai mare şi de aceea a apărut respectiva neconcordanţă. Am transmis către şcoli să refacă situaţia, în raport cu prezenţa zilnică", a explicat inspectorul şef adjunct Cristian Cuciurean.