20 iulie 2017

Finalizată în urmă cu mai puţin de 5 ani,
Magistrala rutieră suceveană, reabilitată cu finanţare europeană, intră în reparaţii

·        "Lucrarea a fost în garanţie până în 2014, iar în urma unei vizite a celor de la ADRNE ni s-a recomandat să procedăm la aceste refaceri", precizează viceprimarul Lucian Harşovschi.
·        Cu o ofertă de 40 de milioane de lei, execuţia fost câştigată de consorţiul de firme Con Bucovina, Florconstruct, Cominco şi Symmetrica, intervenţiile demarând în septembrie 2011 şi fiind încheiate în toamna lui 2012.      
Primăria municipiului Suceava a dat ordinul de începere a lucrărilor de reparare a magistralei rutiere centrale, modernizată cu fonduri europene printr-un proiect accesat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2014. Este vorba despre artera principală care străbate reşedinţa de judeţ de la intrarea dinspre Fălticeni, de pe DE 85, până la ieşirea înspre Botoşani, pe DN 29.  "Începând de luni, remediem ceea ce s-a stricat de-a lungul timpului, pe acest proiect european implementat în anul 2012. S-a început din zona cartierului Burdujeni, frezând tot ceea ce înseamnă suprafeţe vălurite sau crăpate", a informat ieri, viceprimarul Lucian Harşovschi, potrivit căruia se va lucra seara şi pe timpul nopţii, iar carosabilul "decopertat" cu o  zi înainte va fi asfaltat în ziua următoare. 
Adjunctul şefului administrativului municipal recunoaşte că porţiunea cea mai afectată este cea cuprinsă între Bulevardul "Sofia Vicoveanca" şi Calea Obcinilor. În această parte a oraşului, vizibilă este "vălurirea" asfaltului, cauzată - cu predilecţie în perioadele de caniculă - de autovehiculele de mare tonaj de pe DE 85, aflate în tranzit, prin Şcheia, înspre Ucraina. Pe de altă, disconfort creează conducătorilor auto inclusiv crăpăturile apărute în carosabil, dar şi stricăciunile din jurul gurilor de  canal. Lucrarea a ieşit din garanţie, iar remedierile se vor face - pe seama bugetului local - de către Autotehnorom, firma cu care Primăria are contract, aşa cum s-a convenit cu experţii care s-au ocupat de monitorizarea post-proiect. "Lucrarea fost făcută în 2012, suntem în 2017 şi va trebui să o refacem. Aceasta a fost în garanţie până în 2014, iar în urma unei vizite a celor de la ADRNE ni s-a recomandat să procedăm la aceste refaceri", a declarat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei. Reabilitarea magistralei rutiere a obţinut finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013.  Indicatorii economici iniţiali pentru executarea efectivă au fost de circa 50 de milioane de lei, însă, la licitaţie, consorţiul de firme Con Bucovina, Florconstruct, Cominco şi Symmetrica a sub-licitat, câştigând lucrările de reabilitare cu o ofertă de aproximativ 40 de milioane de lei. Ordinul de începerea a fost dat în septembrie 2011, înainte de venirea sezonului rece, iar Intervenţiile au fost încheiate în toamna lui 2012.