12 iulie 2017

Minele de uraniu de la Crucea şi Botuşana, ameninţate cu tăierea alimentării cu energie electrică 
·        Facturile restante sunt de 350.000 lei, măsura putând duce la surparea abatajelor, cât şi la acumularea de monoxid de carbon în galeriile de lucru.
·        În condiţiile în care cei 320 de angajaţi nu au fost plătiţi, primind doar avansul pe luna mai 2017, nu sunt excluse mişcări spontane de protest.
·         Haldele de minereu de uraniu nu sunt protejate la intemperii, iar pe fondul precipitaţiilor abundente şi vântului puternic există pericolul "contaminării cu radon a zonelor adiacente”.  
Furnizorul de energie electrică Nova Power & Gas Cluj Napoca a avertizat Sucursala Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului că, din cauza datoriilor acumulate, în cursul zilei de miercuri va sista alimentarea cu energie electrică. Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, a declarat că, în acest context, a informat Ministerul Energiei despre faptul că sistarea furnizării în punctele de lucru Crucea şi Botuşana va face imposibile pompare şi evacuarea apei de mină, asigurarea aerajului în subteran, activităţi absolut obligatorii, şi în lipsa cărora exploatarea zăcământului încetează. “Această stare induce riscuri suplimentare în planul asigurării stabilităţii abatajelor care se pot surpa ca urmare a infiltrării apei, cât şi a microclimatului interior care se degradează prin acumularea de monoxid de carbon”, precizează prefectul Mirela Adomnicăi, în informarea transmisă ministerului Energiei. Conform reprezentatului Guvernului în teritoriu, în lipsa resurselor financiare nu poate fi asigurat nici lemnul pentru armăturile de susţinere a galeriilor celor două mine. Drept urmare, deja a fost semnalat riscul producerii unor accidente de muncă, iar din cauză că în subteran nu se mai pot amorsa explozii, activitatea extractivă se desfăşoară cu dificultate.
·        Pentru detensionarea situaţiei, este nevoie de un efort financiar de aproximativ 3 milioane de lei.
Prefectul Sucevei semnalează  Ministerului Energiei că la gura minei Crucea “s-au acumulat halde de minereu de uraniu neprotejat la intemperii”, iar pe fondul precipitaţiilor abundente şi vântului puternic există “riscul contaminării cu radon a zonelor adiacente”. În semestrul întâi al anului, datoriile acumulate de Sucursala Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului în contul energiei electrice consumate se ridică la 350.000 lei, în timp ce restanţele pentru lemnul de mină livrat sunt de 120.000 lei. Sucursala suceveană înregistrează restanţe şi la plata motorinei folosite la transportul minereului, acestea însumând, pentru perioada respectivă, 250.000 de lei. La toate acestea se adaugă problema plăţii salariilor, iar în condiţiile în care cei 320 de angajaţi au primit doar avansul pe luna mai 2017 “se menţine riscul unor mişcări spontane de protest”. Pentru detensionarea situaţiei, la Sucursala Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului este nevoie de un efort financiar de aproximativ 3 milioane de lei, reprezentând plata salariilor şi a contribuţiilor restante la bugetele de stat şi asigurărilor sociale.
·        În lipsa unei reacţii rapide, activitatea de extracţie a minereului de uraniu ar putea fi semnificativ afectată.

Având în vedere situaţia gravă, Mirela Adomnicăi a solicitat ministrului Economiei, Toma Florin Petcu, să analizeze „oportunitatea alocării unor fonduri pentru readucerea în parametrii normali a activităţii Sucursalei Suceava a CNU SA”, cu menţiunea ca prima urgenţă să fie considerată plata datoriilor către furnizorul de energie electrică. În caz contrar, activitatea de extracţie a minereului de uraniu ar putea fi semnificativ compromisă”, subliniază prefectul de Suceava. Informarea prefectului Mirela Adomnicăi survine şi solicitărilor de mediere formulate de Sindicatul "Exploatare-preparare Uraniu", în vederea rezolvării problemelor de natură socio-economică cu care se confruntă Compania Naţională a Uraniului, soluţionarea acestora reclamând intervenţia Guvernului. Sindicatul solicită, de asemenea, susţinere pentru punerea în aplicare a Memorandului privind proiectul de investiţii-dezvoltare a Companiei Naţionale a Uraniului în perioada 2017-2022, în sensul transpunerii într-o Hotărâre de Guvern, dar şi pentru declararea CNU, drept “unitate strategică de interes naţional”.