13 iulie 2017

Firmele sucevene au dificultăţi la plata impozitelor 
·        În primele 6 luni, din impozitul pe teren datorat de persoanele juridice, la buget s-a adunat cu 7,24% mai puţin.
·        Totuşi, Primăria raportează intrări totale cu peste 6 la sută mai mari, celE din amenzi crescând cu 12,93%, iar din TVA cu 6,18%.
·        Ion Lungu anunţă că rectificări se vor face în august, însă acestea nu vor fi "în plus", întrucât "bugetul este unul destul de generos".
Primăria Suceava raportează venituri în creştere la bugetul municipiului, acestea sporind de la 139,99 de milioane de lei, în primele 6 luni ale lui 2017, faţă de 128,98 de milioane de lei, în cel dintâi semestru din 2016, respectiv unele mai mari cu 6,21%. În ceea ce priveşte veniturile proprii, primarul Ion Lungu spune  că acestea sunt de 78,73 de milioane de lei, în prima jumătate a anului 2017, comparativ cu 72,58 de milioane de lei, în urmă cu 1 an, sporul fiind de 8,33%. Astfel, per total,  din impozitul pe proprietate s-a adunat cu 3,2 % mai mult. La acest din urmă capitol, persoanele fizice au achitat, în contul impozitului pe clădiri, cu 1,76% mai mult, la impozitul pe teren-cu 4,8%, iar la impozitul pe mijloacele auto-cu 3,7%. În ceea ce îi priveşte pe agenţii economici, suma aferentă impozitului pe clădiri datorat de aceştia este mai mare cu 4,75%, iar impozitul pe mijloacele de transport cu 4,71%. În schimb, din impozitul pe teren, comparativ cu anul trecut, de la persoanele juridice în a intrat bugetul local cu 7,24% mai puţin.
Încasările din amenzi au crescut cu 12,93%, iar cele din cotele defalcate din taxa pe valoarea adăugată s-au amplificat cu 6,18%. "Este o execuţie într-o dinamică pozitivă şi care creşte de la an la an. Mai importantă este raportarea la veniturile proprii ale municipalităţii, care sunt mai mari cu 8,33% faţă de aceeaşi perioadă anului trecut", a spus şeful executivului local. Ion Lungu anunţă că se vor face şi rectificări bugetare, însă acestea nu vor fi "în plus", întrucât "bugetul este unul destul de generos". "Există lucrări care, din anumite cauze, nu se mai pot executa în acest an, unele sume urmând a fi redistribuite, potrivit solicitărilor, către şcoli şi Spitalul Judeţean, care a cerut 1 milion de lei pentru Ambulatoriu. De asemenea, în cadrul bugetului aprobat, avem posibilitatea ca sume pe care nu le mai folosim în acest an să le trecem prin Fondul de rezervă. Acest lucru se va întâmpla în luna august, când vom avea toate raportările oficiale", a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.