20 iulie 2017

Cinci contestaţii şi peste 1 an de întârziere, la licitaţia pentru modernizarea a două străzi de pământ
·        Divergenţele au pornit de la preţul mic de atribuire a lucrărilor, pentru strada "Mihail Sadoveanu" Primăria venind cu 1,76 milioane de lei, în timp ce execuţia a fost câştigată cu 1,06 milioane de lei,
·         Pe strada "Bogdan Vodă", dintr-un estimativ de 498.668 de lei adjudecarea s-a făcut la o valoare de 257.263 de lei, una la aproape jumătate din preţul de pornire la licitaţie. 
·        "Legislaţia privind achiziţiile este foarte greoaie, dar ne bucură că s-a ajuns, totuşi, în instanţă, unde hotărârea este definitivă şi revocabilă, spre deosebire de deciziile CNSC, care sunt mereu atacabile", a explică viceprimarul Lucian Harşovschi. 
Câştigătorul licitaţiei, firma SUCT Suceava, semnează, astăzi, contractul de modernizare a străzilor "Mihail Sadoveanu" şi "Bogdan Vodă", face cunoscut Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei. Procedurile pentru desemnarea constructorului au demarat încă din luna mai a anului 2016, de atunci  trecându-se printr-un şir întreg de contestaţii la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), dar şi în instanţele de judecată. Acestea aparţin firmelor înscrise în competiţie,  respectiv trei de către Autotehnorom şi câte una de către Florconstruct şi SUCT. "Este o veste bună că, după 14 luni de contestaţii, modernizarea străzilor şi din municipiul Suceava poate să înceapă. Este o lucrare demarată, din punct de vedere al procedurilor de licitaţie, pe data de 25 mai 2016, iar aceasta este adjudecată după formularea nu mai puţin de 5 contestaţii. În urma contestaţiilor au fost emise 3 decizii ale CNSC, ultima fiind definitivă şi irevocabilă, cea a Curţii de Apel Suceava, şi având drept câştigător pe SUCT ", a evidenţiat adjunctul şefului executivului sucevean. Harşovschi spune că în joc este modernizarea a 5.727 mp de suprafaţă carosabilă şi a 992 mp de suprafaţă pietonală, de pe strada "Mihail Sadoveanu", precum şi despre 1.723 mp de suprafaţă carosabilă şi 289 mp de suprafaţă pietonală, de pe strada "Bogdan Vodă". Potrivit viceprimarului Harşovschi, "discuţiile" au pornit de la preţul mic de adjudecare a lucrărilor. Astfel, dacă, pentru strada "Mihail Sadoveanu", Primăria a venit cu 1,76 milioane de lei, la final execuţia a fost câştigată cu 1,06 milioane de lei. La fel, pe strada "Bogdan Vodă", dintr-un estimativ de 498.668 de lei, adjudecarea s-a făcut pentru 257.263 de lei, la aproape jumătate din valoarea licitată.      "Legislaţia privind achiziţiile este foarte greoaie, iar noi nu facem nimic altceva decât să o respectăm. Dar ne bucură  faptul că s-a ajuns, totuşi, în instanţă, unde este hotărârea definitivă şi revocabilă, spre deosebire de deciziile CNSC, care sunt mereu atacabile", a explicat Lucian Harşovschi viceprimarul municipiului Suceava.  

La licitaţia pentru modernizarea străzilor de pământ „Mihail Sadoveanu” şi „Dragoş Vodă”, din apropierea zonei centrale a reşedinţei de judeţ s-au înregistrat 6 competitori, executantul fiind declarat firma SUCT Suceava, pentru 1,06 milioane de lei, în primul caz, şi respectiv 257.263 de lei, în ce de al doilea. Pe fondul aşteptărilor, un grup de locuitori ai străzilor "Mihail Sadoveanu" şi "Bogdan Vodă" au mers în audienţă la Primărie, unde au reclamat că au fost induşi în eroare atunci când au primit asigurări că arterele pe care stau vor fi asfaltate. În timpul discuţiilor, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, încercând să-i lămurească că demararea lucrărilor este ţinută pe loc din cauza contestaţiilor făcute de către participanţii la licitaţie.