19 iulie 2017

În jumătate de an,
Inspectorii de muncă au prins 30 de lucrători la negru
·        Firmele care aveau personal fără forme legale de angajare au fost amendate cu un total de 170.000 de lei.
·        "Nu fost depistată nicio infracţiune de stabilire, în mod repetat, de salarii sub nivelul minim brut pe ţară", a reliefat Romeo Butnariu, şeful ITM.         

Inspectorii Serviciului "Relaţii de muncă" al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au organizat şi desfăşurat, în primul semestru al anului 2017, 1.304 acţiuni de control, descinderile petrecându-se la 1.285 de angajatori de pe raza întregului judeţ. Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava, precizează că, urma neregulilor constatate, s-au dat 146 de avertismente şi 55 de amenzi, valoarea acestora din urmă ridicându-se la 399.300 de lei. În totalul controalelor întreprinse în perioada ianuarie-iunie 2017, în domeniul relaţiilor de muncă, o pondere semnificativă o deţin cele privind depistarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. Potrivit inspectorului şef Romeo Butnariu, verificările, în număr de 1.159, s-au lăsat cu sancţionarea a 21 de angajatori.
Astfel, doar pentru muncă fără forme legale de angajare, aplicate au fost 14 avertismente şi 7 amenzi. Inspectorii specializaţi au depistate 30 persoane fără contracte individuale de muncă, amenzile date firmelor care aveau personal fără contract individual însumând 170.000 lei. Inspectorii de muncă suceveni au mai aplicat 11 amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; 3 pentru încălcarea normelor privind munca pe timpul nopţii; 17 pentru neacordarea repausului săptămânal; 19 pentru angajarea de persoane fără certificat medical, dar şi pentru neţinerea evidenţei orelor prestate de către fiecare salariat. Alţi 7 agenţi economici s-au ales cu amenzi, întrucât nu au respectat obligaţia legală de înmâna angajatului - înainte de începerea activităţii - a unui exemplar din contractul individual de muncă. "Nu fost depistată nicio faptă prevăzută de Codul muncii ca fiind infracţiune, respectiv stabilirea de către angajator, în mod repetat, pentru salariaţii încadraţi în baza contractului de muncă, de salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară, garantat în plată", a reliefat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.