05 iulie 2017

Salarii mărite, sporuri şi premii de excelenţă la Primăria Suceava
·       Salariile vor fi negociate cu reprezentaţii salariaţilor şi sindicaliştilor, plata lucrătorilor înghiţind 30% din bugetul local.  
·       Primăria Suceava are 730 de angajaţi, salariul mediu brut este de 2.400 de lei, primarul fiind plătit cu 13.050 de lei pe lună, iar viceprimarii cu câte 11.060 de lei lunar.
Începând cu 10 august, odată cu aplicarea Legii salarizării unitare, angajaţii Primăriei municipiului Suceava vor avea parte de venituri salariale negociate.  Primarul Ion Lungu a declarat că, în calitate de reprezentant oficial al angajatorului, a semnat dispoziţia de întrunire a Adunării Generale a Salariaţilor, aceasta urmând a desemna 3 reprezentaţi care, împreună cu  cei ai sindicatelor de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Direcţia Poliţiei Locale, vor negocia salariile şi drepturile aferente acestora. "Îmi doresc să putem păstra salariile pe care le avem astăzi în Primărie. În urma aplicării deciziei Curţii Constituţionale, acestea sunt bune, însă vor trebui făcute nişte echilibrări între personalul contractual şi funcţionarii publici, pentru că există, totuşi, o diferenţă", arată ocupantului fotoliului administrativ din Areni. Potrivit şefului administrativului municipal, actualul fond de salarii nu mai poate suferi modificări, reprezentând deja 30% din totalul cheltuielilor aferente bugetului local.

·       Sporurile medii sunt de 30% din salariu, primele nedepăşind contravaloarea a două salarii minime. 
Astfel, păstrat va fi nivelul actual al salariilor, cu unele ajustări "acolo unde este cazul", la acestea adăugându-se sporuri, în limita medie a 30% din salariul de bază. La fel, lucrătorii Primăriei vor avea parte şi de prime de excelenţă, "astfel încât să fie stimulaţi salariaţii despre care se ştie că muncesc". Conform  edilul-şef sucevean, stimulentul se acordă o dată pe an, este dimensionat la 5% din salariul de bază, însă plafonul maxim nu poate depăşi dublul salariului minim brut pe economie. "Îmi doresc ca în cursul lunii iulie să se finalizeze aceste negocieri, să putem intra cu proiectul de hotărâre în Consiliul Local", a declarat Ion Lungu.  În prezent fondul lunar de salarii al Primăriei este de 2,8 milioane de lei,  reprezentând salariile de bază, sporurile salariale, cât şi contribuţiile la fondurile de asigurări sociale de stat, de sănătate, de şomaj etc. Salariul mediu brut pe salariat este de circa 2.400 de lei, Primăria Suceava având 730 de angajaţi. Ion Lungu precizează că, în ciuda majorării cu 30% din luna mai, cu un salariu de 13.050 de lei pe lună, la acest moment primarul încă nu se află în topul veniturilor salariale. "Dar, prin noua Lege a salarizării, având în vedere atribuţiile şi responsabilităţile, nimeni nu poate avea un salariu mai mare decât primarul", a reliefat Ion Lungu, menţionând că acesta este nul satisfăcător.       
Cei doi viceprimari ai Sucevei au câte un salariu de 11.060 de lei pe lună