15 iulie 2017

 38 de fermieri suceveni pariază pe cultura de roşii   
·        Pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi cultivaţi şi o producţie de minim 2kg pe metru pătrat, aceştia pot primi 3.000 de euro pe an.
·        Până pe 15 iunie, doi producători au livrat cantitatea de tomate stabilită prin lege, banii cuveniţi fiind în drum către aceştia.
Judeţul Suceava este pe cale de a face o figură frumoasă la cultura de roşii, una care, în nordul României, nu este practicată pe scară largă. Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană spune că, până acum, 38 de agricultori au înaintat cerere pentru acordarea sprijinului financiar al statului, formă de stimulare introdusă în premieră în anul 2017. Aceasta în condiţiile în care, în această parte a ţării climatul nu este deosebit de prielnic dezvoltării acestei culturi, iar de regulă suprafeţele cu tomate cultivate în spaţii protejate sunt mici. "Este o surpriză plăcută pentru judeţul Suceava. Toate aprecierile le merită doi producători care, până pe 15 iunie, au livrat cantitatea de tomate stabilită prin lege. Banii cuveniţi sunt în conturile Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, în zilele care vin urmând a ajunge la producători", declară Haralampie Duţu. Legumicultorii eligibili în cadrul schemei de minimis pentru cultivarea de roșii în spații protejate, respectiv în solarii sau sere, trebuie să deţină o suprafaţă  de cele puţin 1.000 de metri pătraţi. Pe de altă parte, producţia obţinută nu poate fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea valorificată de 2.000 kg, de pe suprafaţa în cauză, trebuie a fi dovedită cu documente justificative. Solicitanţii vor fi obligatoriu înregistraţi în Registrul agricol deschis la primăriile în a cărora rază administrativă se află suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi valoarea sprijinului financiar este echivalentul în lei a 3.000 de euro pe an, fermierul urmând a primi banii într-o singură tranşă. Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roşiilor pot fi producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate - întreprinderi individuale şi întreprinderi individuale -, cât şi producătorii agricoli persoane juridice. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi  unice nu poate depăşi 15.000 de euro pe durata a 3 exerciţii financiare.