19 iulie 2017

Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei:
Banii din creditul blocat de Guvern, pe motiv de deficit bugetar, sunt pe drum   
·        "Am ajuns să ne bucurăm că suntem lăsaţi să lucrăm pe banii noştri, pe împrumuturi locale pentru investiţii, luate ca să nu mai stăm cu mâna întinsă al Guvern", spune adjunctul şefului executivului local.

Primăria Suceava aşteaptă ca deblocarea creditului de 100 de milioane de lei pentru amenajarea Zonei de agrement "Tătăraşi" să devină efectivă, iar banii să ajungă în reşedinţa de judeţ.  "Aşteptăm ca banii să vină din clipă în clipă. Sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, în aşa fel încât lucrările să se desfăşoare mai bine, acum pe timp de vară", a subliniat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei. Harşovschi a arătat, ieri, în cadrul şedinţei săptămânale de monitorizare a lucrărilor de investiţii, că este de neînţeles cum Guvernul a decis să blocheze un credit angajat pe cont propriu, şi destinat efectuării unor lucrări de interes pentru comunitate.
Viceprimarul a asigurat constructorul Victor Construct că "banii sunt pe drum", cerând  firmei botoşănene să se aprovizioneze cu cele necesare, "întrucât nu vor fi probleme cu plăţile". "Paradoxul este că am ajuns să ne bucurăm că suntem lăsaţi să lucrăm, să luăm un credit. Mă refer la acel credit pentru Zona de agrement, finanţat prin CEC Bank, în urma unei licitaţii, care a fost blocat, astfel încât deficitul ţării să nu depăşească 3%. Ca şi cum deficitul bugetar ar sta într-un credit luat de municipiul Suceava. Sunt puţin ironic, dar am ajuns să ne bucurăm că suntem lăsaţi să lucrăm pe banii noştri, pe împrumuturi locale pentru investiţii, luate ca să nu mai stăm cu mâna întinsă al Guvern", a explicat adjunctul şefului executivului local, Lucian Harşovschi. În vederea amenajării Zonei de agrement "Tătăraşi", autorităţile sucevene au contractat un credit de 10 milioane de lei, acordat de CEC Bank, pentru o dobânda anuală de 1,5% peste cea de referinţă, la care se adaugă comisionul de administrare de 0,65%. La începutul lui 2017, accesul la linia de credit nu  mai fost permis, pe motiv că acesta poate duce la creşterea gradului de îndatorare şi la depăşirea deficitului bugetar de 3% convenit cu organismele europene.  Anul trecut, Primăria a tras doar 900.000 de lei din creditul în cauză, o parte din valoarea lucrărilor făcute în primele 6 luni ale lui 2016 fiind plătită din veniturile bugetului