17 iulie 2017

La Palatul Administrativ,
Andrei Grinkevich, ambasadorului Republicii Belarus, s-a întâlnit cu autorităţile  sucevene 
Ambasadorul extraordinar şi plenipotențiar al Republicii Belarus în România, Excelența Sa Andrei Grinkevich s-a aflat, luni, la Prefectura Suceava, purtând discuţii pe tema relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, dar reprezentanţi ai mediului de afaceri perspectivele de dezvoltare.  Ambasadorul Belarus a fost primit de prefectul Mirela Adomnicăi, prezenţi fiind Viorel Seredenciuc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi  Lucian Harșovschi, viceprimarul Sucevei. L discuţii au participat prof. univ. dr. Valentin Popa rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare,  Emil Constantin Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, Lucian Gheorghiu, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, în frunte cu Ovidiu Ilisei, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România, Filiala Bucovina. Ambasadorul Belarus şi-a exprimat speranţa că întrevederea va pune bazele unor colaborări reale, arătându-se foarte deschis în această privinţă. Excelenţa Sa a făcut o prezentare economică, culturală, educațională şi industrială ţării sale, precizând că domeniile cele mai bine dezvoltate în Belarus sunt  educaţia, IT, sănătatea şi turismul.  Viorel Seredenciuc, vicepreşedintele CJ și viceprimarul Lucian Harshovschi au vorbit despre  cele mai importante puncte de interes ale judeţului, respectiv ale municipiului Suceava, exprimând deschiderea spre colaborare a instituţiilor pe care le reprezintă.
Prof. univ. dr. Valentin Popa, rectorul USV a precizat că instituția academică suceveană nu are colaborări cu nicio instituţie similară din Republica Belarus exprimându-şi intenţia de a face o vizită în această ţară respectivă, pentru  a explora potenţialul de colaborare.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu a spus că este interesat de o colaborare în domeniul Arheologiei, pe partea de restaurare lemn arheologic şi textile arheologice,  dar şi de schimburi de expoziţii, în special foto-documentare. Andrei Grinkevich, ambasadorul Republicii Belarus în România a declarat că va  reveni “cu drag” la Suceava, pentru a concretiza propunerile prezentate în cadrul întâlnirii, respectiv relațiile de cooperare și colaborare.  “Intenția Ambasadorului Republicii Belarus, exprimată în dorința ca Instituția Prefectului să medieze o întâlnire între dumnealui și reprezentanți ai instituțiilor din județul Suceava și ai Mediului de Afaceri s-a concretizat cu o întâlnire pe care o apreciez  drept reușită. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu a înaintat o scrisoare de intenție, iar rectorul Universității, Valentin Popa  și-a exprimat dorința de a începe o colaborare cu universitățile din Republica Belarus. În privința mediului de afaceri, cel puțin în domeniul  prelucrării lemnului au existat intenții serioase exprimate în dorința unei colaborări. Din discuțiile purtate cu dl Ambasador, interesantă mi s-a părut propunerea dumnealui de a colabora în zona de împăduriri. Cu această ocazie am aflat că Republica Belarus exportă puieți de brad, în Țările Nordice, că există o colaborare foarte bună în această zonă, și mi s-a părut relevant și pentru județul Suceava, având în vedere că suprafața împădurită a județului este de peste  50% la sută, dar  și unele probleme pe care le-am avut cu împăduririle în zonă”, a declarat Mirela Adomnicăi, prefectul de Suceava,.   Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus în România, Andrei M. Grinkevich este de profesie inginer, absolvent al Institutului de Radiotehnică din Minsk. A activat ca inginer și cercetător la Catedra de microelectronică a Institutului de Radiotehnică din Minsk, la Institutul de Cercetări Economice al Ministerului Economiei Republicii Belarus, apoi la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Belarus. Din 2002 a fost trimis special al Ministerului Afacerilor Externe al Belarus și ambasador extraordinar al țării sale în regatele Danemarcei și Norvegiei, și în Elveția. În noiembrie 2016 a fost  numit Ambasador Extraordinar al Republicii Belarus în România.