24 iulie 2017

Pentru cele 5 luni rămase din acest an,
Fiecare sucevean  este obligat să plătească un adaos de 20 de lei pentru ridicarea gunoiului 
·       De la 1 august, taxa de salubritate se majorează de 5 lei la 9 lei de persoană şi lună, primarul Ion Lungu fiind de părere că aceasta nu este o scumpire, ci doar o aliniere la nivelurile practicate în alte localităţi urbane din ţară.

·        În anul 2016, de pe raza municipiului s-au adunat aproape  de 100.000 de metri cubi de deşeuri, încasările efective de la cei obligaţi la plată fiind de numai 50% din total.
De la 1 august, locuitorii municipiului Suceava vor achita bani în plus pentru colectarea, ridicarea şi transportul gunoiului menajer. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează a fi aprobat în şedinţa ordinară a Consiliului Local, "persoanele fizice fiind obligate la plata acestei taxe în funcţie de numărul de persoane din fiecare familie sau de numărul locatarilor existenţi la o anumită adresă". Astfel, taxa de ecologizare se majorează de la 5 lei pe lună şi persoană la 9 lei pe lună şi persoană, respectiv cu 88%. În consecinţă, pe lângă suma stabilită la început de an, fiecare sucevean va fi nevoit să plătească, pentru cele 5 luni rămase până la finele lui 2017, încă un adaos de 20 lei. "Veniturile astfel, obţinute vor fi folosite pentru sistemul de colectare a deşeurilor municipale, cât şi pentru transportul acestora la depozitul ecologic de la Moara", se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi. Potrivit Serviciului "Prelucrare automată a datelor" la sfârşitul anului 2016, în evidenţele Primăria figurau 76.454 de persoane fizice beneficiare ale activităţii de salubritate menajeră, de la care ar fi trebuit să se adune 4,6 milioane de lei pe an. Până la momentul anunţatei majorări, cei 2.541 de angajaţi ai persoanelor fizice autorizate datorează 182.880 de lei, la care se adaugă cu o obligaţie de 1,77 de milioane de lei, pwntru cei 30.692 de lucrători ai persoanelor juridice şi instituţiilor publice. Drept urmare, lunar, la bugetul local, din taxa de salubritate, ar fi  normal să se fi adunat o media de 549.691 de lei, adică un total de 6,56 de milioane de lei pe an.   Primarul Ion Lungu declara că aceasta nu este o scumpire a  serviciului de salubritate, ci o aliniere la taxele practicate în alte localităţi urbane din ţară. 
Drept exemplu sunt date oraşe precum Paşcani, cu 13 de persoană şi lună, Botoşani-11 lei; Câmpina-9,62 de lei; Voluntari-9,53 de lei; Dărmăneşti, Oneşti şi Moineşti-9,25 de lei; Ţăndărei-9 lei; Braşov-9,06 lei; Mizil şi Târgu Mureş-8,5 lei pe lună şi persoană. În anul 2016, de pe raza municipiului Suceava s-au  adunat 95.742 de metri cubi de deşeuri, dintre care 14.187 de metri cubi de deşeuri reciclabile, 14.795 de metri cubi de deşeuri voluminoase din construcţii şi demolări şi 77.022 de metru cubi de deşeuri reziduale.       

Din taxa de salubritate, încasările efective sunt de doar 50% din total, primarul Ion Lungu precizând că după o acţiune de "conştientizare", rău-platnicii vor fi executaţi silit, prin popriri pe pensii şi salarii. De menţionat este că nivelul taxei pentru colectarea şi debarasarea de gunoiul menajer a suferit o majorare cu 66% în şedinţa ordinară a Consiliului Local din decembrie 2013. Creşterea a fost de la 3 lei la 5 lei. Tot atunci, taxa de ecologizarea datorată de către persoanele juridice a fost stabilită a se calcula în funcţie de numărul salariaţilor şi cel al reprezentanţilor legali, respectiv al asociaţilor, administratorilor care nu au calitatea de asociaţi, noul cuantum fiind de 6 lei pe lună şi persoană. Pe 17 aprilie 2015, ca urmare a expirării contractului cu ex-prestatorul Rosal Grup, atribuirea pe o perioadă limitată a activităţii de salubritate menajeră s-a făcut, pe motiv de forţă majoră, către asocierea dintre Florconstruct şi Diasil Service, firme care asigură şi în prezent adunarea şi transportul gunoiului.