28 iulie 2017

Primăria a adunat doar puţin peste 50 la sută din sumele pe care se conta în prima jumătate a lui 2017   
·        Cheltuielile cu "Învăţământul" reprezintă 43,02% din totalul alocărilor, ponderea cea mai mare reprezentând-o cele de natură salarială.

·        După primul semestru, datoriile Primăriei, respectiv restanţele care au depăşit termenul prevăzut în facturi sau prin contracte, sunt de 16,455 de milioane de lei.
La bugetul local al municipiului Suceava a intrat doar 57,75% din veniturile programate pentru prima jumătate a anului 2017,  se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea conturilor de execuţie bugetară. În conformitate cu acesta, veniturile proprii au crescut cu aproximativ 6 milioane de lei, încasări mari făcându-se din defalcările din impozitul pe venit, precum şi din impozite şi taxe pe proprietate. În primele 6 luni, intrările aferente secţiunii de funcţionarea au fost de 69,75%, iar cele privind secţiunea de dezvoltare situându-se la numai 17,25%.   Pe partea de cheltuieli, în total plăţi, în perioada de referinţă  93,39% o reprezintă cele pentru funcţionarea administraţiei publice locale, în timp ce sumele cheltuite pentru dezvoltare s-au ridicat la doar 6,61%. În cadrul acestora, alocările pentru "Învăţământ" reprezintă 43,02% din total, ponderea cea mai mare reprezentând-o cheltuielile de personal, adică cele de natură salarială. În dreptul capitolului "Combustibil şi energie" sunt consemnate 9,98% din cheltuieli, mare parte mergând înspre acoperirea diferenţei dintre tariful de producere şi cel de facturare a agentului termic din sistemul centralizat de termoficare. Capitolul "Transporturi" deţine 8,7% din totalul cheltuielilor din primele 6 luni ale anului 2017, ponderea deţinând-o cele cu repararea la străzi, cât şi cel pentru subvenţionarea diferenţei dintre costul real şi preţul unui bilete de călătorie cu mijloacele de transport în comun ale TPL. În ceea ce priveşte cheltuielile de funcţionare, în perioada la care facem referire de la bugetul local au fost făcute plăţi de 127,85 de milioane de lei, valoarea restanţelor datorate care au depăşit termenul prevăzut în facturi sau prin contracte fiind de 16,455 de milioane de lei. "Menţinerea la un nivel scăzut a plăţilor pentru dezvoltare este cauzată de, în principal, de nivelul scăzut de Încasare a sumelor de la UE, în contul plăţilor efectuate în cadrul programelor cu finanţare europeană", se arată în hotărârea privind aprobarea conturilor de execuţie bugetară. Potrivit acesteia, deficitul secţiunii de funcţionare din primul semestru al anului, respectiv diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, este de 16,55 de milioane de lei. Deficitul urmează a fi acoperit prin diminuarea sumelor vărsate dinspre secţiunea de funcţionare către secţiunea dezvoltare, însă doar cu condiţia ca măsura să nu afecteze "unele angajamente legale".