17 iulie 2017

Amenzile pentru tăierile şi transportul ilegale de masă lemnoasă s-au dublat  
·        Conform noilor reglementări, maşinile şi căruţele nu mai sunt confiscate doar pentru jumătate de metru cub de scânduri sau de lemn de foc.
·        Legea stimulează controlorii, 20% din sumele încasate din amenzile la contravenţiile silvice intrând la bugetul instituţiei.
Gardienii forestieri nu vor mai pot confisca aşa uşor autovehiculele sau căruţele care face obiectul transportului ilegal de masă lemnoasă. Anunţul este făcut de Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava,  potrivit căruia cu precizări în acest sens a venit Legea nr. 134 din 2017 privind unele modificări aduse reglementărilor privind contravenţiile silvice. Astfel, măsura complementară a confiscării mijlocului de transport este obligatorie doar în cazul în care valoarea depăşeşte valoarea transportată cumulată de 5 metri cubi. Confiscarea este precedată de amenda pentru transportul ilegal, care a crescut de la 2.000 de lei la 5.000 de lei, anterior, la 6.000 de lei la 10.000 de lei, în prezent, limita minimă cunoscând o triplare. "În mass media au apărut mai multe cazuri în care mijlocul de transport a fost confiscat pentru că persoana respectivă transporta jumătate de metru cub de scândură sau 1 metru cub de lemn de foc. Atunci, legiuitorul a considerat necesară introducerea unui prag minim de la care aplicarea acesteia contravenţiei se justifică, însoţită de măsura complementară a confiscării mijlocului de transport", precizează Mihai Găşpărel. Noul act normativ dublează inclusiv amenzile pentru tăierile ilegale de arbori, acestea fiind cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei pentru maxim 1 metru cub; între 2.000 de lei şi 4.000 de lei, pentru 1-3 metri cubi şi între 4.000 de lei şi 8.000 de lei, pentru 3-5 metri cubi. O amendă variind de la 10.000 de lei la 20.000 de lei va încasa administratorul sau prestatorul de servicii silvice care încheie contracte cu persoanele care au dobândit drept exclusiv de proprietate asupra  masei lemnoase, dar care nu sunt şi proprietarii terenului. Pe de altă parte, Legea îi stimulează pe controlori,  stipulând că 20% din sumele încasate din amenzile la contravenţiile silvice intră la bugetul instituţiei.  Atunci când contravenţia este săvârşită de un agent economic, 80% din încasările din amenzi merg la bugetul de stat, în cazul persoanei fizice, sumele respective fiind orientate înspre bugetul local. De precizat ar mai fi că materialele lemnoase confiscate sau abandonate vor fi donate grădiniţelor, creşelor, caselor de copii, şcolilor, azilurilor de bătrâni, primăriilor şi unităţilor militare.