29 iulie 2017

Consilierii PNL+PMP nu au acceptat majorarea cu doar 2 lei a taxei de salubritate
·        "Cu 5 lei nu se mai poate face colectare, totuşi nu se recomandă o mărire exagerată, aşa cum a propus iniţiatorul", a subliniat Dan Roibu, ales ALDE.
·        "Nu este corect ca Primăria să mai pună bani,  astfel încât să se acopere toate costurile", a reliefat viceprimarul Marian Adronache.               

Locuitorii municipiului Suceava vor plăti, începând cu luna august, aproape dublu pentru colectarea, ridicarea şi transportul gunoiului menajer. Consiliul Local a aprobat, în şedinţă ordinară, majorarea taxei de ecologizare de la 5 lei pe lună şi persoană, la 9 lei pe lună şi persoană. Preşedintele de şedinţă Dan Roibu, ales ALDE, a propus creşterea la 7 lei  de persoană şi lună, în cazul persoanelor care locuiesc în codomeniu, adică al bloc, precum şi la 8 lei de persoană şi lună, în cazul celor sucevenilor cu locuinţe individuale. "Am vorbit cu domnul primar şi am solicitat majorarea progresivă acestei taxe, dar au fost ani electorali şi nu s-a mai făcut, deşi era necesară Cu 5 lei nu se mai poate face colectare, totuşi nu se recomandă o mărire exagerată, aşa cum a propus iniţiatorul", a subliniat Dan Roibu, susţinând că "la curte", se produc mai mult deşeuri decât în apartamente. Plenul a aprobat proiectul de hotărâre în forma in iniţială, acesta trecând cu 12 voturi "pentru" ale aliaţilor PNL+PMP. Cei 3 consilieri ALDE s-au împotrivit, iar cei 8 aleşi ai PSD s-au abţinut, ceea ce echivalează cu vot împotrivă. Viceprimarul Marian Adronache a cerut ca discuţiile populiste să fie lăsate deoparte, întrucât actualul nivel al taxei nu acoperă cheltuielile cu salubritataea menajeră, cosItul ierbii şi tunsul ierbi, nicidecum pe cele cu salubritatea stradală. "Nu este corect ca Primăria să mai pună bani, în aşa fel încât să acopere toate aceste costuri", a reliefat Marian Adronache.  Din taxa de salubritate, la bugetul local ar trebui să intre în jur de 6,5 milioane de lei pe an, însă încasările efective au fost de doar 50% din total. Primarul Ion Lungu preciza că, în perioada care urmează, după o acţiune de "conştientizare", rău-platnicii vor fi executaţi silit prin popriri pe pensii şi salarii. De menţionat este că nivelul taxei pentru colectarea şi debarasarea de gunoiul menajer a suferit o majorare cu 66% în şedinţa ordinară a Consiliului Local din decembrie 2013. Creşterea a fost de la 3 lei la 5 lei, locuitorii Sucevei fiind obligaţi la plata taxei de salubritate în funcţie de numărul de persoane din familie sau a celui al locatorilor existenţi la o anumită adresă. Tot atunci, taxa de ecologizarea datorată de către persoanele juridice a fost stabilită a se calcula în funcţie de numărul salariaţilor şi cel al reprezentanţilor legali, respectiv al asociaţilor, administratorilor care nu au calitatea de asociaţi, noul cuantum fiind de 6 lei pe lună şi persoană. Tot în decembrie 2013, în cazul instituţiilor publice, taxa de salubritatea s-a aprobat la nivelul de 3 lei de pe lună şi persoană. Totul s-a întâmplat după ce, la începutul lui 2013, taxa de salubritate pentru persoanele fizice fusese redusă cu 25%, adică de la 4 lei de persoană şi lună, la 3 de persoană şi lună, decizia venind pe fondul majorării impozitelor şi taxelor locale cu 16%.