20 iulie 2017

Suceava nu va avea autobuze electrice nici măcar în 2018
·        "Dacă totul merge bine, estimăm că, în prima parte a anului viitor, vom depune documentaţia la Piatra Neamţ, în vederea organizării licitaţiei", a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
·          Procedura pentru desemnarea furnizorului se va întinde până în toamna lui 2018, după care, dacă nu se vor înregistra contestaţii, se va trece la achiziţionarea şi livrarea propriu-zise.
·        Câştigătorul competiţiei pentru asigurarea consultanţei a fost desemnat în septembrie 2016, atunci apreciind-se că autobuzele vor sosi în Suceava înspre finele anului în curs.       

Cu toate că şi-a făcut treaba ca la carte, municipiul Suceava nu va accesa prea repede fondurile de la Uniunea Europeană, disponibile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.  Consiliul Local a aprobat Strategia Integrală de Dezvoltare Urbană (SIDU) şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) încă de pe 13 iulie, documentaţiile strategice în cauză fiind deja înaintate Structurii pentru Sprijinirea Dezvoltării Urbane de la Piatra Neamţ, întrucât, în lipsa acestora atragerea finanţării europene nerambursabile nu este posibilă.  De altfel, Suceava este primul dintre reşedinţele celor 6 judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord Est care a depus cele două documente, SSDU supunându-le unei analize care se desfăşoară într-un interval de 3 săptămâni. 
Odată încheierea operaţiunii, acestea vor merge la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est, de unde un răspuns urmează a veni în Suceava până pe 21 august. Începând cu acel moment, Autoritatea Urbană din cadrul Primăriei municipiului Suceava va selecta proiectele principale, dar şi pe cele secundare, în cea de-a două lună a toamnei acestea luând calea ADRNE. "În momentul de faţă nu este aprobat ghidul şi nici nu este deschisă vreo linie de finanţare. Ultima dată, printr-o corecţie, ghidul a fost modificat pe 17 mai, în condiţiile în care de aceasta vorbim din 2014", a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, adăugând că respectivul ghid va fi disponibil abia în octombrie. La data respectivă, autorităţile sucevene vor depune lista principală de proiecte, dar şi cea de  rezervă la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est, după care se va aştepta răspunsul organismului intermediar, respectiv al Ministerul Fondului Europene.
"După toate acestea, dacă totul merge bine, estimăm că, în prima parte a anului viitor, vom depune documentaţia la Piatra Neamţ, în vederea organizării licitaţiei. Aceştia sunt termenele, procedurile sunt foarte greoaie, însă trebuie spus clar că noi le respectăm. Primăria şi-a făcut treaba, suntem pregătiţi, numai că suntem nevoiţi să aşteptăm pentru a primi ok-ul", evidenţiază viceprimarul Lucian Harşovschi.  Procedura pentru desemnarea furnizorului va merge până în toamna lui 2018, după care, dacă nu se vor înregistra contestaţii, se va trece la achiziţionarea şi livrarea propriu-zise. Municipiul Suceava ar putea accesa, pe Axa IV a Programului Operaţional Regional, 26,5 de milioane de euro pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice; 0,54 milioane de lei pentru consolidarea Dealului "Mănăstirii Teodoreni"; 3,25 de milioane de euro pentru "Centrul multifuncţional Iţcani" şi 3,62 de milioane de euro pentru grădiniţele din Burdujeni-sat şi din cartierul Obcini, adică un total de 32,9 de milioane de euro.  Câştigătorul competiţiei pentru asigurarea consultanţei a fost asocierea de firme Eurocerad Internaţional şi RIA Design Consulting Bucureşti, acesta surclasând alţi 4 participanţi, atunci apreciind-se că autobuzele vor veni înspre finele anului în curs.