23 mai 2017

Suspiciuni de fraudă în două proiecte ale Primăriei Suceava 
·        Cu prilejul unei acţiuni de monitorizare, controlorii europeni au descoperit deficienţe privind îndeplinirea obligaţiilor contractuale şi a celor din manualul de identitate vizuală.
·         "Neîndeplinirea de către beneficiar a tuturor măsurilor corective  recomandate poate conduce la notificarea unei suspiciuni de neregulă/fraudă", se arată în comunicarea controlorilor.

Primăria municipiului Suceava este obligată la "măsuri corective" după unele deficienţe depistate în urma verificărilor privind finanţările europene nerambursabile. În cauză sunt proiectele şi "Reabilitare străzi, pod, şi pasaj, modernizare parcuri şi creare de staţii modulare de transport în comun" şi "Reabilitare, străzi, poduri, şi pasaj" implementate în programarea finaciară europeană 2017-2013. În ceea cel priveşte pe primul, cu prilejul vizitei de monitorizare de pe 22 martie 2017 s-a constatat că din 24 de plăci "comemorative", doar 3 mai erau pe amplasamentele impuse de finanţatori şi că, totodată, cele 8 staţii modulare de transport în comun amenajate prin proiect fuseseră vandalizate. Drept urmare, controlorii au dispus remedierea deficienţelor cu pricina, aşa cum obligă contractul şi manualul de identitate vizuală aferente proiectului. "Considerăm că neîndeplinirea de către beneficiar a tuturor măsurilor corective  recomandate poate conduce la notificarea unei suspiciuni de neregulă/fraudă, [...] privind deficienţele constatate şi neremediate" se arată în comunicarea controlorilor. Tot pe 22 martie 2017, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, în numele finanţatorului, au făcut o vizită la faţa locului, constatând că în cadrul Proiectului "Reabilitare străzi, poduri şi pasaj", din 8 plăci permanente, doar una singură nu fusese vandalizată. La fel, în conformitate cu manualul de identitate vizuală, controlorii au impus refacere plăcilor în cauză până pe 30 septembrie 2017. Refacerea geamurilor de protecţie şi sistemului metalic al staţiilor modulare pentru transportul public, a 22 de plăci comemorative", precum şi  a 11 panouri referitoare la demararea procedurilor de achiziţie publică în cadrul Programului Operaţional Regional POR 2007-2013 se ridică la aproape 35.000 de lei. Aceasta potrivit unui proiect de rectificare a bugetului local supus analizei deliberativului sucevean, în şedinţa ordinară de astăzi.