15 mai 2017

Finanţiştii în grevă: Stăm în stradă, să vedem cine pierde mai mult, noi sau statul?"

·        Personalul din finanţele locale reclamă că Legea salarizării unitare le este extrem de nefavorabilă, diferenţa dintre salariile lor şi a celor din "aparatul central" variind între 27% şi 59%.
·        Lucrătorii din sistemul judeţean se plâng şi de tehnica de calcul depăşită moral, pe care, atunci când apar defecţiuni, o repară pe banii lor sau ai sindicatului.
·        Reprezentanta unei firme a declarat că din cauza grevei  va plăti penalizări de întârziere, în timp ce un conducător auto şi-a pierdut rândul schimbarea la "numărului de înmatriculare roşu".                  
Personalul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi Trezoreriei municipiul Suceava a părăsit, ieri, birourile şi casieriile, ieşind spontan în stradă pentru a protesta faţă de prevederile proiectului Legii salarizării unitare, reglementări care, în opinia acestuia, le-ar fi total de favorabile.   Gheorghiţă Tudoscă, liderul Sindicatului din Finanţele Publice Suceava, structură afiliată la Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor  Sed Lex consideră că încadrarea în grilele de salarizare nu este pe măsura rezultatului muncii şi responsabilităţii angajaţilor pe care îi reprezintă le au. "Suntem total nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării unitare, în sensul că acesta ne dezavantajează total. Spre deosebire de celelalte categorii socio-profesionale, şi după cum au trâmbiţat guvernanţii, că ni se recunosc complexitatea şi importanţa socială a muncii noastre, acest lucru nu se întâmplă", arată reprezentantul sindicaliştilor. Tudoscă reliefează că munca celor care adună banii la bugetul de stat este una dificilă, mai ales în condiţiile în care în România conformarea voluntară la plata este una destul de scăzută, respectiv de sub 80%. Liderul de sindicat arată că grila de salarizare pentru personalul administraţiilor finanţelor şi trezoreriilor din judeţe este una extrem de nefavorabilă, diferenţa în raport "aparatul central" al finanţelor publice variind de la 27% şi 59%.
·        Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice nu i-a primit pe sindicalişti la discuţii, lăsându-i pe mâna unui secretar de stat fără putere de decizie.   
Gheorghiţă Tudoscă face cunoscut că, săptămâna trecută, reprezentanţi sindicaliştilor din ţară au încercat, în mod repetat, să poate discuţii cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, însă demnitarul nu şi-a găsit timp să îi primească. "Ne tot pasa de la o zi la alta. În fiecare zi ne dădea câte două întâlniri, dar nicio  dată nu venea. Vineri a fost o şedinţă, şi am fost primiţi de către un secretar de stat, dar acesta a avut doar rolul de a asculta, fără să fie mandat să promită ceva. Drept urmare, de dimineaţă s-a declanşat grevă spontană în toată ţara", relatat Tudoscă. Lucrătorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi Trezoreriei municipiul Suceava au încetat total lucrul şi relaţiile cu contribuabilii, însă activitatea administraţiilor locale a continuat. Conform protestatarilor, greva spontană nu se va opri decât în momentul în care de la Ministerul Finanţelor Publice se va primi un semnal pozitiv. "Nu am primit niciun răspuns. Nici până la ora actuală n-a luat nimeni vreo poziţie sau să ne transmită măcar un comunicat. Aşteptăm un semnal, iar dacă acesta va întârzia stăm în stradă până va veni, să vedem cine va pierde mai mult, noi sau statul", a declarat liderul sindicaliştilor suceveni, menţionând că, pe lângă bugetul acestora din urmă şi bugetul statului, de pe urma unei prelungiri a protestului vor avea de suferit inclusiv contribuabilii.
·        Plătitorii de taxe, impozite şi contribuţii se învârteau pe lângă Trezorerie, întrebându-se când va fi reluată activitatea.  
Tudoscă a scos în evidenţă şi condiţiile de muncă nu tocmai dintre cele mai bune, iar pe de altă parte şi-a cerut scuze de la agenţii economici şi persoanele fizice care aşteptau să-şi onoreze obligaţiile. "Ne cerem scuze contribuabililor şi îi rugăm să ne înţeleagă. Pe lângă salariile acestea, lucrăm şi în nişte condiţii mizerabile. Avem o tehnică de calcul depăşită moral, de peste 10 ani, iar atunci când apar defecţiuni o reparăm din banii noştri, cât şi cu cei de la Sindicat", a conchis Gheorghiţă Tudoscă, liderul Sindicatului din Finanţele Publice Suceava, sindicat afiliat la Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex. În timp ce protestul se desfăşura în  faţa Palatului Finanţelor şi Trezorerie sucevene, contribuabilii se întrebau  când vor fi redeschise ghişeele. Reprezentanta unei firme ne-a declarat că avea de achitat impozite al căror termen scadent era data de 15 mai, iar după expirarea acesteia va plăti penalizări. Un conducător auto venise să plătească taxa pentru înlocuirea "numărului de înmatriculare roşu", iar lipsa chitanţei doveditoare i-a dat peste cap programarea.