12 mai 2017

Conflict între fermieri şi Primăria oraşului Salcea
·        Arendaşii de terenuri agricole acuză autorităţile locale că nu vor să le elibereze adeverinţele solicitate de APIA, din care cauză pierd subvenţii pentru sute de hectare preluate de la deţinători.
·        "Nu vreau să fiu parte în niciun dosar de evaziune fiscală sau de deturnare de fonduri", a precizat Ionică Dănuţ Petraş, secretarul oraşului, menţionând că nu dă adeverinţe pentru contracte neîncheiate în formă autentică.  
·         "Tot în instanţă se va ajunge până la urmă, anul agricol 2017 fiind compromis din perspectiva subvenţiilor", a conchis  prefectul Mirela Elena Adomnicăi.         
Comisia de dialog social de pe lângă Instituţia Prefectului Judeţului Suceava s-a întrunit ieri în şedinţă în vederea medierii unui conflict apărut între fermierii care au luat terenuri agricole în arendă şi Primăria oraşului Salcea. Prefectul Mirela Elena Adomnicăi a spus că nemulţumiţii ameninţau cu un protest în stradă, de aceea a preferat ca discuţiile să aibă loc într-un  cadrul organizat. Nemulţumirea fermierilor din Salcea vine pe fondul apropierii termenului limită de 15 mai, dată la care expiră perioada de depunere, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava a cererilor pentru plăţile pe suprafaţă, aferente campaniei din anul 2017.  Pe lângă fermierii în cauză şi specialişti ai aparatului Prefecturii, la discuţii au participat Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană; Vasile Mocanu, şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară; Eugen Moşoş, şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţiei în Agricultură;  Mihai Moraru, şeful Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Mihaela Ungureanu, şef Direcţiei Judeţene de Statistică. De asemenea prezenţi au fost Ilie Lungu şi Ioncă Dănuţ Petraş, primarul şi, respectiv, secretarul oraşului Salcea. Mirela Elena Adomnicăi a declarat că la începutul lunii aprilie, un grup de fermieri din oraşul Salcea a venit cu o petiţie la Instituţia Prefectului, iar cele reclamate au fost aduse şi la cunoştinţă Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.  "Am preluat problema lor, care este şi mai veche. Fermierii au dorit să o tranşeze în instanţă, au obţinut o hotărâre judecătorească, care deja rămăsese fără obiect, fiindcă se referea la perioadă 2014- 2105. Dat fiind traseul prin instanţe, în 2016 s-au trezit că nu mai pot pune hotărârea judecătorească în aplicare. Demersurile au fost reluate prin intermediul Prefecturii şi având în vedere că era o chestiune care ţinea şi de interpretarea unor norme,  respectiv a unui ordine de ministru, am solicitat un punct de vedere şi al Ministerul Agriculturii", a spus şeful instituţiilor desconcentrate. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a transmis la Suceava un punct de vedere al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii  în Agricultură, potrivi căruia printre documentele care fac dovada utilizării terenului şi care atestă că acesta este la dispoziţia fermierului se numără adeverinţa conformă cu înscrisul din Registrul agricol aferent anului curent de cerere şi o copie conformă cu originalul a contractului de concesionare sau de arendare a suprafeţei agricole.  
·        Există cazuri  în care adeverinţele, dar şi subvenţiile, au fost solicitate atât de proprietari, cât şi de arendaşi.
Vladimir Marcian, unul dintre fermierii prezenţi, a arătat că lucrează terenuri agricole pe raza oraşului Salcea, iar Primăria impune ca deţinătorii titlului de proprietate, respectiv cei de la care au luat suprafeţe în arendă, să fie înscrişi în Registrul agricol. Marcian reliefează că, în ceea ce îi priveşte, fermierii sunt doar utilizatori ai terenurilor şi nu titulari, iar poziţia adoptată de către cei de la Registrul agricol îi împiedică să ia subvenţiile pe suprafeţele preluate de la localnici în schimbul unei arende. Secretarul Ionică Dănuţ Petraş a declarat că în vederea eliberării adeverinţei de după înscrisul din Registrul agricol, reclamanţii trebuia să vină cu un document justificativ, în cazul arendaşului acesta fiind actul de folosinţă, în speţă contractul de arendare sau contractul de concesiune. "
Când te substitui Codului civil, care obligă la încheierea de contracte de arendă în formă autentică şi înregistrarea la Registrul de evidenţă a contractelor de arendă, atunci  nu am cum elibera o adeverinţă care să ateste că terenurile sunt lucrate legal", a arătat secretarul de la Salcea,  accentuând că înscrierea în Registrul agricol nu se poate face decât dacă fermierul - în cazul nostru întreprinderea individuală -, face dovada că are o posesie utilă, cu acordul proprietarului. Ionică Dănuţ Petraş a făcut cunoscut că există situaţii în care proprietarii au înregistrat actul de proprietate în Registrul agricol, s-au eliberat adeverinţe pe numele acestora, după care au fost identificaţi şi pe listele fermierilor care le-au luat terenurile în arendă, precum Vladimir Marcian. "Găsim în opisurile contractelor de arendă, aceleaşi suprafeţe. Întrebarea firească este cărei solicitări îi dăm curs, cui eliberăm adeverinţă: proprietarului care ne anexează actul sau celui care ne prezintă o declaraţie pe proprie răspundere?", a explicat secretarul Ionică Dănuţ Petraş.
·        Lui Vladimir Marcian i-a fost eliberată adeverinţă pentru 40 de hectare, pentru diferenţa 260 de hectare motivându-se că nu există contracte de arendare în regulă.

De cealaltă parte, fermierii au ţinut să evidenţieze că situaţiile de dublare sunt simple erori care vor fi îndreptate, întrucât APIA nu poate lua în considerare decât o sigură adeverinţă. Primarul Ilie Lungu a prezentat un document prin care a evidenţiat că, în ziua anterioară, lui Vladimir Marcian i-a fost eliberată adeverinţă pentru 40 de hectare, secretarul oraşului completând că mai vor încă pentru 260 de hectare pentru care nu există contracte de arendare. 
Acesta din urmă a ţinut remarce că foarte mulţi dintre cei care au semnat contracte cu fermierii arendaşi sunt în neregulă, deoarece în noile registre agricole,  "autorul fiind decedat, nu s-au mai făcut declaraţii, conform normelor de completare". Secretarul oraşului Salcea a mai semnalat un şiretlic, acela conform căruia proprietarii de terenuri nu-şi înscriu terenurile moştenite sau refuză să încheie contracte pentru terenurile date în arendă, tocmai pentru a nu fi depistaţi cu venituri suplimentare şi a fi eliminaţi de la plata unor beneficii de asistenţă socială, precum alocaţia complementară, ajutorul pentru încălzire, dar şi de la ajutoarele în produse alimentare de la Uniunea Europeană. "Nu vreau să fiu parte în niciun dosar de evaziune fiscală sau de deturnare de fonduri", a punctat Ionică Dănuţ Petraş, secretarul oraşului Salcea. Disputele au durat mai bine de oră, pe final Mirela Elena Adomnicăi concluzionând că înţelege atitudinea autorităţilor din Salcea, care sunt riguroase în ceea ce priveşte documentele care trebuie înscrise în Registrul agricol, cât şi pe fermierii nemulţumiţi, dar în care nu se încadrează rigorilor legii. "Tot în instanţă se va ajunge până la urmă, anul agricol 2017 fiind compromis din perspectiva subvenţiilor", a conchis  prefectul Mirela Elena Adomnicăi.