24 mai 2017

Tineri cu vulnerabilităţi, angajaţi în sondarea pieţei şi analize statistice  
·        Suceava are patru întreprinderi sociale, acestea oferind locuri de muncă beneficiarilor de ajutor social, persoanelor cu handicap, familiilor monoperentale tinerilor post-instituţionalizaţi.
·        Una dintre acestea oferă servicii de sortare şi depozitare a legumelor şi fructelor, "în vederea păstrării calităţii, prospeţimii, cât şi a comercializării la un preţ avantajos".

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă  Suceava a acordat 4 atestate de întreprindere socială. Acestea îşi propun să producă sau să furnizeze bunuri şi servicii în scopul creşterii gradului de ocupare a persoanelor din grupurile vulnerabile. Conform AJOFM, este vorba despre structuri care activează în turism, fabricarea hârtiei, cartonului şi a ambalajelor; depozitarea legumelor şi fructelor, precum şi în servicii sociale pentru tinerii vulnerabili. Astfel, EMI Data promovează egalitatea de şanse pe piaţa muncii, prin angajarea tinerilor cu vulnerabilităţi în activităţi de studiere a pieţei, sondarea opiniei publice şi obiceiurilor de cumpărare, analizarea statistică a rezultatelor, precum şi de dezvoltare de noi servicii.  Cooperativa socială "Art Carton Societate Cooperativă", cu activitate în domeniul produselor din carton ondulat şi ambalaje din hârtie şi carton, oferă locuri de muncă persoanelor din grupurile vulnerabile, cum ar fi beneficiari de ajutor social, persoane cu handicap, familii monoparentale, tineri post-instituţionalizaţi. Pe de altă parte, Agrofarm Bucovina vine pe piaţa de profil cu o ofertă de servicii integrate de sortare şi depozitare a legumelor şi fructelor pentru producătorii din mediul rural, "în vederea păstrării calităţii, prospeţimii şi aspectului produselor, cât şi a comercializării la un preţ avantajos". Nu în cele din urmă, Cooperativa socială "Travel 4 All Societate Cooperativă" desfăşoară activităţi de turism pentru grupuri vulnerabile, respectiv cele incluse în categoriile persoanelor cu handicap, familiilor monoparentale şi tinerilor post-instituţionalizaţi. Legea 219/2015 privind economia socială prevede că un grup de persoane fizice sau de persoane juridice care doresc să-şi asume un rol economic activ în procesul de incluziune socială pot înfiinţa întreprinderi sociale şi întreprinderi sociale de inserţie, prin solicitarea atestării la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. La nivel naţional, organizaţii care respectă principiile economiei sociale, de tipul cooperativelor, asociaţiilor şi fundaţiilor, activează deja în protecţia socială, serviciile sociale, sănătate, bănci, asigurări, producţie agricolă, servicii de proximitate, educaţie şi formare, cultură, sport şi activităţi recreative.