18 mai 2017

Hotelurile sucevene nu au recepţioneri şi cameriste 
·        "Patronatele ridică tot mai des problema forţei de muncă deficitare în domeniul hotelier, unul care este în creştere, având în vedere şi dezvoltarea turismului", explică Simona Sofroni, director a adjunct al AJOFM Suceava.              
Bursa generală a locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare Forţei de Muncă Suceava la începutul lunii aprilie are rezultate peste aşteptări. Dacă la momentul manifestării încadraţi pe loc au fost dar 16 şomeri, alta este situaţia acum, după ce aspiranţii au susţinut interviuri şi probe de lucru al sediul angajatorilor. "În urma comunicării cu angajatorii, numărul persoanelor care au răspuns solicitărilor noastre a crescut foarte mult. De asemenea, a crescut diversitatea locurilor de muncă adresate celor cu studii medii şi cu studii superioare, inclusiv în ceea ce priveşte meseriile şi ocupaţiile. Pe de altă parte, am înţeles că trebuie să lucrăm mai mult la ceea ce înseamnă consilierea persoanelor din evidenţele noastre, astfel încât AJOFM să răspundă angajatorilor, în ceea ce priveşte raportul cerere ofertă",  relevă Simona Sofroni, directorul executiv adjunct al AJOFM. După o lună de la organizarea Bursei generale a locurilor de muncă, din cele 794 de persoane selectate pentru angajare, au fost încadrate efectiv 219, adică mai mult de un sfert din totalul celor agreate într-o primă fază. În municipiul Suceava, în urma susţinerii interviurilor finale     s-au ales cu câte un loc de muncă 102 din 425 de selectaţi, iar în municipiul Fălticeni şi-au găsit un job 43 de amatori din totalul de 109 selectaţi. În municipiul Rădăuţi au fost angajaţi 49 dintre cei 137 de trecuţi de primul filtru, iar municipiul Cîmpulung Moldovenesc din cele 123 de persoane acceptate iniţial, 34 vor lucra efectiv la angajatorii cu deficit de forţă de muncă. "Din punctul nostru de vedere, rezultatele după o lună de la monitorizare nu arată rău, însă totdeauna este loc de mai bine. De altfel, avem convingerea că, din baza de date pe care angajatorii participanţi la Bursă şi-au făcut-o, vor mai fi angajări ulterioare acestei luni de monitorizare", arată şeful adjunct al instituţiei sucevene de ocupare a forţei de muncă.
·        Absolvenţii cursurilor de patiseri, bucătari şi ospătări preferă să lucreze în străinătate. 
În ceea ce priveşte cele mai căutate locuri de muncă, în această perioadă a anului pe primul loc s-au situat cele din domeniul construcţiilor. De asemenea, agenţii economici suceveni sunt, din ce în ce mai mult, pe urmele IT-ştilor, dar şi a inginerilor, iar dacă nu întotdeauna se cere experienţă în activitate, ceea predomină ultimul timp este specificitatea diplomei, a specializării, "căutându-se doar anumiţi ingineri". Pe de altă parte, o cerere sporită de mână de lucru calificată vine şi pe linia patiseriei, bucătăriei şi ospătăriei. Cu toate că, în domeniile amintite AJOFM organizează cursuri de calificare, acestea nu reuşesc să  acopere cererea, întrucât "absolvenţii preferă să lucreze în străinătate". "Patronatele ridică tot mai des aspectul acesta, al forţei de muncă deficitare, şi în domeniul hotelier, unul care este în creştere, având în vedere şi dezvoltarea turismului, pentru a răspunde acestor cerinţe. În acest scop, am încercat să ne autorizăm şi pe cursuri de cameriste şi recepţioneri", explică Simona Sofroni, director a adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.