24 mai 2017

Zeci de suceveni, amendaţi pentru că au acceptat să muncească la negru   
·        "Este vorba despre o înţelegere între patron şi persoana respectivă, de vină fiind şi lucrătorul, pentru că a acceptat să lucreze fără forme legale", precizează Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava
·        Cele mai expuse domenii la fenomenul muncii la negru sunt construcţiile, comerţul şi transporturile şi, abia mai apoi, activităţile de producţie. 
Munca la negru mai bântuieşte prin judeţ Suceava, chiar dacă  fenomenul nu mai are amploarea din anii '90, când o sigură firmă era depistată şi cu zeci de muncitori fără contracte individuale de muncă. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, spune că, în prezent,  acţiunile instituţiei pe care conduce se axează pe latura preventivă, însă, acolo unde sunt descoperite încălcări ale legislaţiei cu specific acestea sunt sancţionate. Astfel, potrivit inspectorului şef, în cel dintâi trimestrul al anului 2017, în domeniul relaţiilor de muncă lucrătorii specializaţi ai ITM au avut 648 de descinderi la agenţii economici din judeţ, iar ca urmare a deficienţilor constatate la 56 dintre aceştia s-au dat 21 de avertismente şi 20 de amenzi, în valoare de 219.300 de lei. Cele mai multe amenzi au vizat încălcări ale Codului muncii, respectiv negarantarea plăţii salariului minim brut pe ţară; stipularea, în contractul de muncă, a unor clauze contrare dispoziţiilor legale; nerespectarea prevederilor privind munca de noapte, precum încălcarea prevederilor privind  înregistrarea demisiei. 
Acţiunile de control privind diminuarea fenomenului muncii fără forme legale de angajare s-au concretizat în depistarea a 18 persoane fără contracte de muncă, firmele în neregulă fiind amendate cu un total de 140.000 de lei. Inspectorul şef Romeo Butnariu atrage atenţia că sancţionată poate fi inclusiv persoana care acceptă să lucreze la negru, legea prevăzând  că "prestarea muncii fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu  amendă deal 500 de lei la 1.000 de lei".  "Este vorba despre o înţelegere între patron şi persoana respectivă, de vină fiind şi lucrătorul, pentru că a acceptat să lucreze fără forme legale", precizează Butnariu, adăugând că de-a lungul ultimilor ani în această situaţie s-au aflat câteva zeci de suceveni. 
Totodată, primirea la muncă a până la 5 persoane fără  încheierea unui contract de muncă este sancţionată cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.  Conform şefului ITM Suceava, cele mai expuse domenii la fenomenul muncii fără forme legale de angajare sunt construcţiile, comerţul şi transporturile şi, abia mai apoi, activităţile de producţie.  "Contractul de muncă se încheie în formă scrisă între angajat şi angajator, acesta fiind transmis, electronic, la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Însă, uneori, chiar dacă acesta este încheiat, prin omisiune nu este transmis în REVISAL, ceea ce, de asemenea, constituie contravenţiei", a declarat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, avertizând că, dacă un angajator are la lucru fără forme legale mai mult de 5 persoane, fapta intră sub incidenţa legii penale.