10 mai 2017

Bruma din mai ameninţă "mămăliga" sucevenilor
·        "Sperăm să nu se concretizeze ceea ce am primit ca avertisment, respectiv apariţia brumei, deoarece avem porumb răsărit", a pus în vedere Haralampie Duţu, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană.
·        Evoluţia corespunzătore este înregistrată la culturile înfiinţate în toamnă, exceptând unele pierderi înregistrate de cultivatorii de rapiţă, plantă afectată de gerul din iarnă.

Campania de însămânţări de primăvară din judeţul Suceava se desfăşoară lent, cauza contând în persistenţa condiţiilor meteorologice nefavorabile. Probleme mari se întâmpină în cazul culturilor termofile, iubitoare de căldură, iar dacă la floarea soarelui şi soia semănatul este la final, nu acelaşi lucru se poate spune despre "mămăliga" sucevenilor, respectiv despre viitoarea recoltă de porumb. "Campania de însămânţări de primăvară este încă în plină desfăşurare, ca urmare a condiţiilor neprielnice, iar drept dovadă, nici în prezent nu se poate lucra la câmp", reliefează Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Potrivit şeful DJA, epoca optimă de semănarea a porumbului este condiţionată de înregistrarea a 10-12 grade Celsius în sol, la o adâncime de 10-12 centimetri. Astfel, potrivit celor împământenite de-a lungul timpului, în zona Sucevei campania la porumb se desfăşoară în intervalul 20 aprilie-10 mai, perioadă care, practic, expiră deja. Duţu crede că temperaturile coborâte înregistrate zilele acestea nu vor avea repercusiuni asupra plantelor răsărite. Însă, altfel stau lucrurile cu bruma, a cărei prezenţă este prognozată de meteorologi pentru zona submontană a judeţului. "Temperaturile scăzute anunţate pentru zilele acestea nu vor afecta culturile agricole, cu condiţia ca frigul să nu fie de durată. În plus, sperăm să nu se concretizeze ceea ce am primit ca avertisment, respectiv apariţia brumei, deoarece avem porumb răsărit", a pus în vedere Haralampie Duţu. Porumbul este o cultură de bază în judeţul Suceava, atât pentru hrănirea animalelor, cât şi în consumul uman. În campania de primăvară din anul 2017, planul total de însămânţări este de 110.745 de hectare. În ceea ce priveşte programul la porumb, acesta a fost stabilit la aproximativ 36.000 de hectare, până acum realizările fiind de circa 80%. De semnalat este evoluţia corespunzătore a culturilor înfiinţate în toamnă, exceptând unele pierderi înregistrate de cultivatorii de rapiţă, plantă afectată, pe alocuri, de gerul din iarnă. Grâul, secara, triticalele şi orzul se întind pe un total de 29.889 de hectare, iar la această dată păioasele "arată foarte bine". "S-a ajuns în faza în care se pot face lucrările de întreţinere, în mod special erbicidările şi tratamentele contra bolilor foliare", a explicat Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.