16 mai 2017

Ajutoare sociale trei în unul
·        "Diverse prestaţii financiare şi servicii sunt furnizate în prezent separat, abordare fiind ineficientă, de natură să diminueze impactul pozitiv al acestor intervenţii", este de părere Mirela Florea, directorul executiv al AJPIS.
·        Venitul minim garantat, alocaţia pentru sprijinirea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei vor fi concentrate într-un singur program.
·        Prin aplicarea noului program vor fi diminuate costurile de administrare a sistemului, cele suportate de beneficiari, contribuind la micşorarea volumului erorilor, dar şi al celui al fraudelor.
·        În 2016, beneficiarii suceveni au primit drepturi necuvenite de 2,31 de milioane lei, AJPIS reuşind să recupereze debite o sumă de 1,77 de milioane de lei.
Venitul minim garantat, alocaţia pentru sprijinirea familiei şi ajutorului pentru încălzirea locuinţei vor dispărea, în locul acestora familiile aflate în mare nevoie urmând a beneficia de venitul minim de inserţie. Potrivit Mirelei Florea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, implementarea venitului minim de inserţie va aduce avantaje  atât  solicitanţilor, dar şi administratorilor programului. Astfel, în condiţiile în care bugetul alocat plăţilor va fi de un nivel superior celui actual, noul venit minim de inserţie va ajunge la mai multe persoane sărace, iar sprijinul oferit beneficiarilor va fi mai generos. "Programul venitului minim de inserţie, care va scuti o parte din veniturile salariale actuale ale membrilor familiilor beneficiare, va acoperi o parte mai mare a persoanelor active sărace decât predecesorul său, respectiv decât venitul minim garantat. Noul ptogram va oferi adulţilor apţi de muncă - care în prezent sunt inactivi şi trăiesc din ajutorul social -, un stimulent ca să îşi caute de lucru, permiţându-le să beneficieze inclusiv de asistenţă socială, în cuantumuri mai reduse, dar şi să muncească, în acelaşi timp", precizează directorul executiv al AJPIS, accentuând că termenul de implementare a noi modalităţi de cordare şi de lată a beneficiilor de asistenţă socială este 1 aprilie 2018. Mirela Florea evidenţiază că, în condiţiile în care gospodăriile cu membri adulţi care lucrează vor avea praguri de eligibilitate mai ridicate decât ce cele în care adulţii nu desfăşoară o activitate, adoptarea unei formule a prestaţiilor care nu ia în calcul o parte din veniturile din muncă va deschide programul către un număr mai mare de persoane active sărace.
·        Venitului minim de inserţie oferă nu doar sume în numerar, însoţite de responsabilităţi, ci şi servicii.
În acelaşi timp, prin consolidarea condiţiilor de acordare şi cu privire la şcolarizare, proprii venitului minim garantat, alocaţiei pentru sprijinirea familiei şi ajutorului pentru încălzirea locuinţei, programul venitului minim de inserţie are menirea de a duce la creşterea gradului de frecventare a şcolii, la îmbunătăţirea rezultatele şcolare ale copiilor din familiile beneficiare, dar şi la mărirea ratei de ocupare a adulţilor apţi de muncă. Pe de altă parte, potrivit Mirelei Florea, "consolidarea" venitului minim garantat, alocaţiei pentru sprijinirea familiei şi ajutorului pentru încălzirea locuinţei într-un singur program va avea ca avantaj reducerea cantităţii de informaţii necesare pentru procesarea cererilor. Iar aceasta din urmă, la rândul său, se va concretiza în diminuarea costurilor de administrare a sistemului, ale cheltuielilor suportate de beneficiari, în acelaşi timp micşorându-se atât volumul erorilor, cât şi cel al fraudelor. Totodată, venitul minim de inserţie deschide calea utilizării fondurilor structurale ale Uniunii Europene, în vederea finanţării măsurilor privind capitalul uman. Este vorba despre reducerea ratei de impozitare marginală a câştigurilor, introducerea de bonusuri pentru mobilitatea profesională şi geografică, precum şi despre alte măsuri active privind piaţa muncii şi serviciile de remediere, "toate acestea reducând obstacolele din calea angajării celor mai sărace persoane". "Programul venitului minim de inserţie va extinde în mod gradual meniul intervenţiilor sale cu scopul de a oferi nu doar sume în numerar, însoţite de co-responsabilităţi, ci şi servicii. Aceste diverse prestaţii financiare şi servicii sunt furnizate în prezent separat, o abordare ineficientă care diminuează impactul pozitiv al acestor intervenţii", a declarat Mirela Florea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială.   
·        În judeţ există 8.029 de dosare de venit minim garantat, precum şi 14.066 de dosare ale beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei.
În anul 2016, ca urmare a încasării de către beneficiari a unor drepturi necuvenite, constituite au fost debite de 2,31 de milioane lei, AJPIS reuşind să recupereze o sumă de 1,77 de milioane de lei. La această dată, beneficiază de alocaţie pentru susţinere familiile cu venituri reduse care au în creştere şi  îngrijire copii cu vârsta până la 18 ani. În funcţie de nivelul venitului prinţilor, dar şi de numărul de copii, sprijinul financiar pentru susţinerea familiei variază între  82 de lei şi 408 lei pe lună. În al doilea rând, venitul minim garantat se asigură prin acordarea ajutorului social lunar, componenţa familiei si veniturile acesteia, cuantumul fiind de 142 de lei pe lună, pentru o sigură persoană şi putând ajunge la 527 de lei lunar, în cazul familiei cu 5 membri. Pe de altă parte, în baza reglementărilor privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, se acordă şi ajutoare pentru acoperirea integrală sau, parţială a cheltuielile cu încălzirea locuinţei. Astfel, conform datelor AJPIS, în judeţul Suceava există 8.029 de dosare de venit minim garantat, pentru familii şi persoane singure, precum şi 14.066 de dosare ale beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei. La încălzirea locuinţei cu lemne în sezonul rece 2016-2017 s-au înregistrat 18.121 de beneficiari, la gaze naturale-1.237, iar în sistemul centralizat de alimentare cu energie au fost 1.993 de beneficiari de compensaţii la încălzire. Alţi 112 suceveni au primit ajutoare pentru încălzirea cu radiatoare electrice.