18 mai 2017

Nefiind specific acestei culturi:
Judeţul Suceava este invadat de roşii importate
·        La APIA nu sunt înregistrate cereri de acordare a ajutorului de minimis pentru cultivarea de tomate în solarii sau sere.
·        În pieţe se găsesc roşii din sudul ţării, dar acestea au şi preţuri duble faţă de cele din Grecia.       
La uşile Agenţiei  de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava nu a bătut niciun fermier care să ceară ajutorul financiar pentru cultura de roşii, sprijin financiar introdus în premieră în 2017. Eugen  Mogoş, directorul executiv al Centrului Judeţean al APIA a declarat că în această parte a ţării nu există condiţii prielnice pentru dezvoltarea acestei culturi, în timp ce suprafeţele cultivate în spaţii protejate sunt mici, neîncadrându-se în cerinţele impuse pentru aprobarea respectivului sprijin. Pe de altă parte, se constată că, de regulă, judeţul este invadat de roşiile de import, în această perioadă pe piaţa sucevenă făcându-şi loc şi tomatele din sudul ţării. "Deja au apărut roşiile din Galaţi, care evident sunt mult mai gustoase decât de cele din Grecia, dar au şi preţuri duble", reliefează Eugen Mogoş, precizând că mai bune şi mai gustoase sunt roşiile din grădinile agricultorilor suceveni, însă acestea vor apărea mai târziu, dată fiind şi vremea nefavorabilă din primăvara în curs. În Piaţa Mică, spre exemplu, 1 kg de roşii  greceşti se vinde cu 6-7 lei, în timp ce 1 kg de tomate din Galaţi poate fi cumpărat cu 11-14 lei. O vânzătoare din Piaţa Mare ne-a declarat că roşiile româneşti sunt mai scumpe, însă şi munca depusă pentru obţinerea lor este pe măsură. "Cineva de la oraş punea că nu e mare lucru să faci roşii: pui sămânţa şi gata. Însă nu ştie cât de mult costă să ţii un solariu, să munceşti de dimineaţă până în noapte, să aştepţi roşiile să crească şi să se coacă. Viaţa la ţară e grea, iar bunul se face şi mai greu", ne-a spus interlocutoarea noastră.                    
Legumicultorii eligibili în cadrul schemei de minimis pentru cultivarea de roșii în spații protejate, respectiv în solarii sau sere, trebuie să deţină o suprafaţă  de cele puţin 1.000 de metri pătraţi. Pe de altă parte, producţia obţinută nu poate fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea valorificată de 2.000 kg, de pe suprafaţa în cauză, trebuie a fi dovedită cu documente justificative. Solicitanţii vor fi obligatoriu înregistraţi în Registrul agricol deschis la primăriile în a cărora rază administrativă se află suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi valoarea sprijinului financiar  este de echivalentul în lei 3.000 de euro pe an, beneficiarul urmând a primi banii într-o singură tranşă. Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roşiilor pot fi producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate - întreprinderi individuale şi întreprinderi individuale -, cât şi producătorii agricoli persoane juridice. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi  unice nu poate depăşi 15.000 de euro pe durata a 3 exerciţii financiare.