27 mai 2017

Asigurările din agricultura suceveană  sunt la pământ
·        "Grav este că sunt foarte mulţi cei care nu au asigurate culturile agricole, cât şi animalele din sectorul zootehnic", a reliefat Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru Agricultură.
·        Problema este repusă pe tapet după precipitaţiile sub formă de zăpadă, bruma şi îngheţul de primăvară care au afectat livezile din judeţ.

Fermierii din judeţul Suceava nu acordă atenţia  cuvenită asigurărilor culturilor agricole, cât şi a animalelor pe care le cresc. Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava a declarat că acesta este un lucru foarte grav, o iniţiativă privind înfiinţarea unui fond mutual de asigurări destinat doar agricultorilor fiind abandonată de autorităţile centrale. "S-a încercat, de mai mulţi ani, înfiinţare unui fond mutual care să asigure tot ceea ce însemnă activitate agricolă. Din păcate,  s-a discutat mult, se discută încă, dar nu există nimic concret. Producătorii agricoli sunt lăsaţi să decidă individual, în funcţie de societatea pe care şi-o alege fiecare. Grav este că sunt foarte mulţi cei care nu au asigurate culturile agricole, cât şi animalele din sectorul zootehnic", a reliefat Haralampie Duţu.  Discuţiile asupra asigurărilor survin precipitaţiilor sub formă de zăpadă, brumei căzute în ultima decadă a lunii aprilie şi la finele celei dintâi decade a lunii mai şi îngheţului târziu de primăvară care au afectând livezile din Bazinul pomicol Fălticeni. Oficialul DAJ a reliefat că abordează problema asigurărilor din agricultură la fiecare întâlnire pe care o are cu producătorii agricoli, susţinând că, în lipsa asigurării, fermierii păgubiţi riscă să nu aibă parte de compensaţii. "Producătorii agricoli nu au asigurate culturile sau sunt foarte puţini cei care au făcut acest lucru. De altfel, problema asigurărilor în agricultură este una imediat următoare după cea a asocierii, în ceea ce priveşte problematica abordată în toate acţiunile pe care le avem", a conchis Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.