30 mai 2017

Păcăliţi cu măriri de salarii, lucrătorii APM au încetat iarăşi lucrul
·        "Am fost amăgiţi că vom face obiectul unor amendamente valabile începând cu luna iunie, însă vom rămâne tot cu salariul din decembrie 2009", a declarat Cristina Elena Cojocaru, reprezentatul protestatarilor. 
·        Din cauza salariilor mai mici de două ori şi jumătate decât ale altor funcţionari, unii protestatari se văd siliţi să se orienteze înspre alte locuri de muncă, ceea ce ar duce la "deprofesionalizarea" instituţiei.

Personalul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava au protestat, ieri, în mod spontan, încetând activitatea cu publicul între orele 11.00 şi 13.00. Salariaţii APM au întrerupt lucru şi în alte două rânduri, solicitând majorarea salariilor la nivelul celor din clasele ocupaţionale similare. După anteriorul protest, acestora li s-au promis o creştere salarială cu 20%, măsură care trebuia să fie aplicată începând cu 1 iunie 2017. Cristina Elena Cojocaru, reprezentantul sindicaliştilor spune că Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu a încercat să sensibilizeze factorii de răspundere, "respectiv pe politicieni, deputaţi şi miniştri, dar nu s-a întâmplat nimic". "Am fost amăgiţi că vom face obiectul unor amendamente valabile începând cu 1 iunie 2017, însă s-a tot tergiversat. Aceasta în timp ce în Legea salarizării unitare se spune vom rămâne, până în ianuarie 2018, tot cu salariul din luna martie anul acesta, respectiv cel decembrie 2009", a punctat Cristina Elena Cojocaru. 
Făcând o paralelă, Cojocaru susţine că lucrătorii de mediu au salarii de două ori mai mici decât funcţionarii publici care au beneficiat de măriri începând cu anul 2016. Astfel, la APM un referent superior câştigă 1.333 de lei net pe lună, un consilier asistent-1.668 de lei, iar un consilier superior, cu 25 de ani vechime în muncă, încasează, lunar, în mână, 2.214 de lei. "Toate măririle anterioare de salarii au dus la creşterea preţurilor, iar pentru o colegă de-a noastră, care are un copil cu probleme, reprezintă un lux să-şi cumpere un covrig cu susan. Un alt coleg, care a avut un accident de muncă, trebuie să-şi plătească medicamentele şi serviciile medicale, dar numai are de unde", a precizat reprezentantul sindicaliştilor, menţionând că unii dintre colegi se văd siliţi să se orienteze înspre alte locuri de muncă, mai "bănoase" ceea ce ar duce la "deprofesionalizarea" instituţiei şi domeniului de activitate. Reprezentantul sindicaliştilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava precizează că aceasta este doar o formă de protest premergătoare grevei generale, mişcare care ar urma să fie declanşată la mijlocul lunii iunie. "Este 30 mai, iar acea ordonanţă de urgenţă mult discutată nu a apărut în Monitorul Oficial, astfel să ştim ce ne aşteaptă. În aceste condiţii,  este prevăzută declanşarea unei greve generale, pe la mijlocul lunii viitoare", a explicat Cristina Elena Cojocaru.