22 mai 2017

Fermierii suceveni au pierdut ajutorul pentru lapte
·        După dispariţia cotei de lapte, mulţi dintre crescătorii de vaci cu lapte nu au mai completat caietele de livrare, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru aprobarea sprijinului financiar.   
·        În judeţul Suceava au făcut cereri pentru acordarea sprijinului 1.168 de fermieri, care, în total, cresc circa 5.000 de vaci de lapte.
·        În calcul este luată o  modificare a HG nr. 211, astfel încât perioada în care mai pot fi depuse dosare să fie extinsă, iar fermierilor să li se mai dea o şansă, spune  Eugen Mogoş, director execUtiv al APIA.
Conducerea Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava recomandă crescătorilor de vaci de lapte să ţină evidenţa cantităţilor livrate către procesatorii din judeţ. Directorul executiv Eugen Mogoş reliefează că, recent, s-a încheiat o perioadă de depunere de cereri pentru ajutorul excepţional destinat micilor fermieri care cresc între 3 şi 9 capete de bovine, iar una dintre condiţii era cea care impunea ca fermierul să facă dovada livrării, în anul 2016, a unei cantităţi de 4 tone de lapte.  Şeful APIA Suceava pune în vedere crescătorilor că dispariţia cotei de lapte a intrat în vigoare de la 1 aprilie 2015, însă, în continuare, se fac livrări de lapte de la fermieri către procesatori, iar evidenţa acestora trebuie ţinută în caietele de livrare. "Facem apel către fermieri să-şi ţină în ordine aceste carnete auto-copiative în 3 exemplare, asemănător facturilor fiscale. Mulţi crescători nu s-au calificat pentru acest ajutor, tocmai din cauză că nu au completat caietele de livrare. Aceasta poate însemna că au livrat către piaţa liberă, fără documente, iar în circumstanţele în care cantităţile de lapte nu au fost evidenţiate, nu s-au întrunit nici condiţiile de eligibilitate", precizează directorul executiv al Centrului Judeţean al APIA, menţionând că în calcul este luată o  modificare a HG nr. 211, astfel încât perioada în care mai pot fi depuse dosare să fie extinsă, iar fermierilor să li se mai dea o şansă.  Eugen Mogoş evidenţiază că, în prima sesiune, au făcut cereri pentru acordarea sprijinului 1.168 de  fermieri, care, în total, cresc circa 5.000 de vaci de lapte.     
·        Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează prin împărţirea totalului disponibil la efectivul eligibil de vaci de lapte.     
Până pe 2 mai 2017, crescătorii de vaci de lapte au putut înainta la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) cereri pentru obţinerea sprijinului financiar excepţional. Ajutorul este destinat micilor fermieri care sunt afectaţi de criza severă cauzată de prelungirea embargoului impus Rusiei, precum şi de scăderea cererii de produse lactate din partea Chinei. De sprijinul financiar amintit beneficiază producătorii care deţin un efectiv cuprins în 3 şi 9 vaci de lapte identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data depunerii cererii şi care, totodată, au vândut direct minim 4 tone de lapte în perioada 1 aprilie-31 martie 2016. Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA prin împărţirea totalului disponibil la efectivul eligibil de vaci de lapte.     
În 2015, Compartimentul pentru Administrarea Cotelor de Lapte din cadrul APIA Suceava a distribuit 10.173 de declaraţii anuale privind gestionarea cotelor de vânzări directe. La acel moment, judeţul Suceava se evidenţia cu 49.171 de producători de lapte faţă de 50.235 cu un an în urmă,  în scădere cu 1.064 de producători. Totodată, în 2015 înregistrate în judeţ erau  22 de unităţi autorizate pentru cumpărarea şi procesarea laptelui, cu două în minus în comparaţie cu 2014.