14 mai 2017

Sub deviza: "dacă ai carte funciară, ai parte", demarează
Marea cadastrare gratuită
·        "Este gratuit însuşi actul de succesiune între autorul titlului de proprietate şi proprietarul actual, notarul urmând a face această înscriere", pune în vedere Vasile Mocanu, şeful Oficiului Judeţean de Cadastru, precizând că judeţul Suceava poate mobiliza la lucru o armată de 260 de firme specializate. 
·        Pentru o unitate administrativ-teritorială, cu până la 10.000 de imobile şi cu 60% dintre acestea în extravilan, cadastrarea ar dura circa 2 ani, după care se va trece la cele din intravilan.
·        "Înregistrarea terenurilor extravilane până la începutul anului viitor nu este un imperativ, o condiţie de eliminare de la depunerea cererilor de acordarea a sprijinului  financiar pe suprafaţă", specifică Eugen Mogoş, director executiv al APIA Suceava.    
În luna mai, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava semnează cu primăriile din judeţ contracte de finanţare pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral, operaţiune cunoscută sub denumirea de cadastrare gratuită. Termenul limită pentru parafarea contractelor este data de 31 mai, după aceea unităţile administrativ-teritoriale urmând a organiza procedurile de achiziţie a serviciilor de înregistrarea sistematică, respectiv de desemnare a firmelor care vor face lucrările de cadastrare. Judeţului Suceava i-a fost repartizată suma de 15,75 de milioane de lei, bani care vor ajunge la 105 primării, deoarece în comuna Moara lucrările au fost încheiate, iar alte 8 unităţi administrativ-teritoriale sunt deja cuprinse în proiecte de cadastrare.           
·        Fiecare cetăţean care deţine un titlu de proprietate trebuie să se înscrie în publicitatea imobiliară.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCF) 2015-2023 are ca obiectiv principal înregistrarea gratuită a terenurilor, clădirilor şi apartamentelor în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară, programul fiind susţinut financiar din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, fonduri europene nerambursabile accesate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020      
Publicitatea Imobiliară este corolarul dreptului de proprietate  reliefează Vasile Mocanu, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava.  
"Nu există drept de proprietate care să nu fie evidenţiat în publicitatea imobiliară. Fiecare cetăţean care deţine un titlu de proprietate, eliberat în baza legilor proprietăţii de după anul 1990 sau a unor acte  de tranzacţii aplicate terenurilor, trebuie să se înscrie în publicitatea imobiliară", precizează Mocanu. Şeful OJCPI accentuează că, în afară de faptul că dă dreptul de a face tranzacţii, oferind şi o evidenţă clară a imobilelor, publicitatea imobiliară generează o bază de date care elimină toate neclarităţile privind terenurile. De aceea, "dacă ai carte funciară, ai parte", parafrazează directorul executiv la OJCPI Suceava.
·        Fără extrasul de carte funciară, cu anexa privind configuraţia şi amplasamentul terenului, nu se pot face tranzacţii cu acte autentice, la notar.

Vasile Mocanu arată că Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciarăvine după ce, de-a lungul anilor, neidentificarea terenurilor a provocat numai necazuri. Aceasta deoarece mulţi dintre deţinătorii de terenuri fie că sunt plecaţi din ţară, fie că nu au acordat atenţia cuvenită lucrărilor referitoare la cadastrul sistematic, numite generic "cadastrare gratuită". "În campania de culegere a datelor pe teren, respectivii deţinători nu prezintă actele şi dispoziţiile asupra terenurilor, iar acestea din urmă sunt înregistrate ca imobile cu proprietar neidentificat. Ba mai mult, persoana autorizată care realizează măsurătorile, necunoscând exact hotarele, suprafeţele respectivă pot fi declarate cu autor neidentificat din punct de vedere juridic, ajungându-se, astfel, la configuraţii sau amplasamente neconforme cu titlul de proprietate", explică şeful OJCPI Suceava. Drept consecinţă, printre altele, proprietarii, neavând extrasul de carte funciară, cu anexa privind configuraţia şi amplasamentul terenului, vor fi excluşi de la tranzacţiile cu acte autentice, la notar.  De aceea, de recomandat ar fi ca agricultorii să profite de această perioadă în care operaţiunile sunt prestate gratuit, deoarece, ulterior,  orice modificare va fi suportată din propriile buzunare. "Atragem atenţia că după expirarea perioadei de garanţie, de 1 an de zile, în care noi facem modificările, orice altă modificare ulterioară se va face pe banii proprietarului. De aceea, fiecare proprietar trebuie să acorde atenţia cuvenită şi să prezinte actele prestatorului, pentru a-şi înscrie drepturile. Important este de spus că este gratuit însuşi actul de succesiune între autorul titlului de proprietate şi proprietarul actual, notarul urmând a face această înscriere", pune în vedere Vasile Mocanu.
·        Nedezbaterea succesiunilor, cât şi schimburile între proprietarii care voiau să elimine fărâmiţarea terenuri au atras sancţiuni din partea APIA.

Important de pus este că fermierii nu trebuie să se îngrijoreze că anul viitor nu vor mai avea parte de subvenţii, aşa cum "a ameninţat" la Suceava preşedintele Klaus Iohannis şi cum nu ezită să mai proclame şi alţi înalţi responsabili judeţeni. "Nu este niciun fel de problemă, pentru că deja marea majoritate a  celor care primesc subvenţii s-au intabulat pe cheltuiala lor. Şi, întrucât subvenţiile se dau pentru suprafeţele deţinute în intravilan, în perioada care vine prioritate la cadastrare o vor avea tocmai aceste terenuri", a relevă Mocanu. Acelaşi lucru îl susţine şi Eugen Mogoş, director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, care compară extrasul de carte funciară cu certificatul de naştere al unui copil. Potrivit oficialului APIA, data de 1 ianuarie 2018 nu este un termen de "decădere din drepturi" a fermierilor. "Înregistrarea terenurilor extravilane până la începutul anului viitor nu este un imperativ, o condiţie de eliminare de la depunerea cererilor de acordarea a sprijinului  financiar pe suprafaţă. Data de 1 ianuarie 2018 reprezintă un termen asumat de Guvern şi preşedintele României, astfel încât să ne încadrăm cu cadastrarea terenurilor extravilane până în anul 2020, aşa cum a solicitat Uniunea Europeană",  relevă directorul executiv sucevean.  Mogoş opinează că, din punctul de vedere al activităţilor instituţiei pe care o conduce, cadastrarea este benefică atât pentru aceasta, cât şi pentru fermieri. "Cadastrarea este binevenită pentru că, în primul rând, rezolvă probleme juridice legate de moşteniri, în prezent existând succesiuni nedezbătute până la a treia linie. Pe de altă parte, de multe ori amplasamentul s-a făcut fără documente însoţitoare, s-a recurs la schimburi de terenuri între proprietari care voiau să le comaseze şi să elimine fărâmiţarea, toate acestea generând confuzii şi, în urma controalelor, atrăgând sancţiuni din partea APIA",  declară Eugen Mogoş, şeful Centrului Judeţean al APIA Suceava.                        
·        Pentru firmele prestatoare, neîncadrarea în termenele contractuale se lasă cu penalităţi.  



Reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale trebuie să se prezinte la OJCPI cu cererile de finanţare, în baza cărora se vor încheia contractele de finanţare, după care fiecare primărie va organiza procedura de achiziţii publice în vederea atribuirii executării propriu-zise a lucrărilor. În cazul în care nu este desemnat prestatorul, iar contractul de prestări servicii nu este semnat, în 45 de zile banii alocaţi prin contractul de finanţare sunt retraşi. Pentru o comună cu o medie de cuprinsă între 8.000 şi 10.000 de imobile, şi cu 60% dintre acestea în extravilan, în baza susţinerii financiare acordată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară cadastrarea ar dura circa 2 ani, după care se va trece la imobilele din intravilan. În situaţia în care bugetul local vine cu o cofinanţare, timpul necesar desfăşurării întregii acţiuni s-ar putea scurta în mod considerabil.  În judeţ sunt autorizaţi în jur de 260 de prestatori specializaţi, cărora li se pot alătura şi unii din judeţele vecine. Pe de altă parte, în baza licitaţiilor internaţionale există şi posibilitatea contractării prestatorilor externi, în judeţul Suceava lucrând deja o companie de profil din Grecia. Mocanu este de părere că nu se vor înregistra impedimente de genul celor în care o firmă va fi foarte căutată de mai multe autorităţile locale, în timp ce alţi prestatori ar fi ocoliţi, ceea ce ar cauza blocaje. "Există restricţii pentru etape, iar neîncadrarea în termene se lasă cu penalităţi. Nici o firmă nu va putea să-şi supraevalueze capacitatea, să angajeze cinci contracte şi să ducă numai trei, pentru că ceea ce se câştigă  pe acestea din urmă, se va duce în penalităţile pentru întârzierea celorlalte două", iterează Mocanu, menţinând că, din experienţa de până acum, un prestator "poate duce două-trei unităţi administrativ-teritoriale" şi de asemenea, o unitate administrativ-teritorială ar putea "angaja" două-trei firme specializate.  Fondurile pentru plata tuturor operaţiunilor se constituie din 3 surse: de la bugetul statului, prin ANCPI; de la Banca Mondială şi din finanţări europene nerambursabile, totalul fiind de circa 900 de milioane de euro. "Cele 3 componente de bază în realizarea lucrărilor: primărie, prestator OJCPI, trebuie să colaboreze la modul aproape ideal. În caz contrar, orice sincopă generează probleme proprietarul", ceea ce nu este de dorit a conchis Vasile Mocanu,