11 octombrie 2012


Primăria va contracta un credit de 5 milioane de lei pentru finalizarea modernizării fostului Cinema „Modern”  
·        După terminarea lucrărilor, Consiliul Judeţean va primi spaţii la noul Centru Cultural „Bucovina”, iar Primăria va deveni, prin compensare, proprietar pe ultimele 3 etaje al actualului sediul al executivului municipal sucevean. 
Municipalitatea suceveană ar putea apela la un credit de 5 milioane de lei, sumă care ar urma să ia calea finalizării lucrărilor de modernizare a fostului cinematograf „Modern” şi de înfiinţare, pe vechea structură a acestei clădirii, a Centrului Cultural „Bucovina”. În acest sens, primarul municipiului Suceava va pune pe masa de dezbateri a Consiliului Local un proiect de hotărâre. Iniţiativa survine tragerii pe dreapta, în urmă cu circa 2 luni, a intervenţiile de reabilitare de la fostul cinematograf din centrul urbei reşedinţă, cauza invocată atunci, fiind lipa de fonduri. „Este o investiţie, pe care, deocamdată am fost nevoiţi să sistăm”, relevă ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu. Valoarea totală a investiţie este, potrivit primarului, de peste 11,4 milioane de lei, adică circă  2,5 milioane de euro. Până în prezent s-au achitat 6,7 milioane de lei, diferenţa de plată fiind de aproximativ 5,5 milioane de lei. Până la finele anului în curs, de la bugetul local va fi disponibilizată şi virată, în contul constructorului, suma de 500.000 de lei, rămânând ca, pentru restul de 5 milioane de lei, Primăria Suceava să contracteze un credit. În acest sens, şeful administraţiei locale a purtat discuţii şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, care şi-a manifestat deschiderea în vederea găsirii unei soluţii pentru continuarea şi terminarea execuţiei. Întrucât executivul judeţean nu este proprietarul imobilului în modernizare, de la bugetul judeţean nu pot fi alocaţi bani pentru susţinerea respectivelor lucrări. În vederea depăşirii acestui inconvenient, Consiliul Judeţean va primi, la Centrul Cultural „Bucovina”, spaţii în care vor funcţiona propriile instituţii culturale subordonate. De cealaltă parte, Primăria va finaliza  investiţia cu cele 5 milioane de lei din viitorul credit, urmând ca, la schimb, să devină proprietar pe etajele III, IV şi V ale actualului sediu al executivului, etaje care aparţin Consiliului Judeţean. „Este posibil să intrăm în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre de aprobare a unui credit pentru finanţarea şi realizarea acestei investiţii foarte importante. Astăzi, Consiliul Judeţean nu este partener oficial în acest proiect, întrucât, nefiind proprietarul fostului cinema, nu poate investi acolo. Am avut discuţii cu domnul preşedinte Nechifor, care este foarte dispus să găsim o soluţie. Noi, în prezent, avem în folosinţă gratuită, până în 2018, trei etaje ale Primăriei, care sunt ale Consiliului Judeţean. În consecinţă, ne dorim să facem o compensare patrimonială, în sensul că, după ce vom finaliza această investiţie, vom ceda câteva etaje de la Centrul Cultural  <Bucovina> către Consiliul Judeţean, iar noi vom deveni proprietari pe cele trei etaje ale sediului Primăriei”, a reliefat edilul şef, Ion Lungu, menţionând că „stingerea patrimonială” se va face în urma unei evaluări făcute de evaluatori autorizaţi.  
Lucrările de reabilitare de la  fostul Cinema „Modern”, executate de Civica Grup, prevăd, printre altele, repararea tencuielilor interioare şi exterioare, refacerea acoperişului, montarea de instalaţii sanitare, de apă caldă şi rece, de încălzire, electrice, de gaze naturale, acustice şi de sonorizare, amenajarea pardoselii, construirea unei scene, montarea de scaune, instalarea unui ecran de proiecţie etc. În clădirea reabilitată ar urma să se instaleze noul constituit Centru Cultural „Bucovina”, cu subordonatele Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Ion Irimescu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, precum şi redacţia Revistei “Bucovina Literară”.