24 octombrie 2012


Sindicaliştii din sănătatea suceveană se plâng de personalul insuficient, neacoperirea bugetară şi neonorarea sporurilor
·        La Spitalul orăşenesc Gura Humorului, salariaţii nu au primit tichetele de masă încă din luna noiembrie 2009, fapt care a generat nemulţumire generală în rândul acestora.
Sindicaliştii de la „Sanitas” reclamă lipsa personalului din sistemul de sănătate sucevean, insuficienţa bugetară pentru finanţarea unităţilor sanitare pe ultimele două luni ale lui 2012, neacordarea tichetelor de masă, precum şi de neonorarea integrală a sporului de condiţii deosebit de periculoase. Toate aceste subiecte au fost abordate în şedinţa de ieri a Comisiei de dialog social, întâlnire prezidată de Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, de Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi de subprefectul Constantin Harasim. La dezbateri au participat, de asemenea, manageri ai unităţilor spitaliceşti din judeţ, reprezentanţi ai sindicatelor din domeniul sănătăţii, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Oana Elena Picioc, şefa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a precizat că, în ceea ce priveşte finanţarea spitalelor, bugetul alocat în acest an instituţiei pe care o conduce permite asigurarea valorii lunare de contract pentru fiecare spital în parte, inclusiv pentru lunile noiembrie şi decembrie, prin deblocarea fondului de rezervă de 6% constituit la nivelul judeţean. În cazul în care se va aloca o sumă suplimentară, spune Picioc, aceasta va fi repartizată, fiecărei unităţi sanitare, conform indicatorilor specifici care au stat la baza valorii iniţiale de contract.
Reprezentanţii sindicaliştilor s-au plâns că, la Spitalul orăşenesc Gura Humorului, salariaţii nu au primit tichetele de masă încă din luna noiembrie 2009, fapt care a generat o nemulţumire generală în rândul acestora.  În ceea ce priveşte neacordarea sporului de condiţii periculoase personalului de la Secţia de îngrijiri paleative din cadrul Spitalului de boli cronice Siret, conform managerului unităţii, această facilitate salarială este posibilă numai în măsura în care sunt modificate condiţiile în care personalul îşi desfăşoară activitatea. În acest sens, conducerea unităţii a înaintat Ministerului Sănătăţii o solicitare pentru majorarea numărului de paturi, fapt care va face posibilă onorarea legală a sporului în cauză. „Vreau să vă asigur că vom rezolva problemele referitoare la finanţarea unităţilor sanitare pentru acest an. Restul problemelor puse în discuţie vor fi abordate punctual şi vom înainta solicitări Ministerului Sănătăţii, pentru a obţine soluţii”, a declarat prefectul Florin Sinescu, în încheierea şedinţei Comisiei de dialog social.