05 octombrie 2012


Sindicaliştii din asistenţa socială reclamă nerespectarea contractului colectiv de muncă
·        Aceştia se plâng faţă de neplata majorată cu 100% a orelor prestate în afara programului, precum şi de neacordarea de zile suplimentare la concediul de odihnă.
·        Sindicaliştilor li s-a pus în vedere că, în cazul în care legislaţia va fi modificată,  plata orelor suplimentare va putea fi făcută doar începând din anul 2013.
Sonia Cuseac, preşedintele Sindicatului Judeţean al angajaţilor din asistenţa socială şi protecţia copilului reclamă nerespectarea, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, a contractului colectiv de muncă încheiat în luna iunie a acestui an. Acest lucru a fost semnalat, ieri, în cadrul şedinţei Comisiei de dialog social, convocată la iniţiativa prefectului judeţului Suceava, Florin Sinescu, şi care a avut pe ordinea de zi tocmai aspectele referitoare la punerea în aplicare a respectivului document, a cărui valabilitate expiră pe 21 iunie 2013. Sonia Cuseac s-a plâns faţă de neplata majorată cu 100% a orelor lucrate sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale, precum şi de neacordarea de zile suplimentare la concediul de odihnă. În urma discuţiile purtate la Prefectură, s-a concluzionat că sporurile solicitate de salariaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava nu se încadrau în limitele legii, neputând fi bugetate pentru anul 2012, deoarece nu au fost incluse până la data de 31 decembrie 2011 în salariul de bază, potrivit Legii cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Astfel, sindicaliştilor li s-a spus că, în cazul în care legislaţia în domeniul salarizării va fi modificată,  plata orelor suplimentare va putea fi făcută doar începând din anul 2013. „Avem o deschidere totală pentru dialog, atât Instituţia prefectului, cât şi Consiliul Judeţean, pentru a soluţiona orice problemă, atâta timp cât nu există constrângeri de natură legislativă. Instituţia Prefectului va înainta Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale un memoriu, pentru analizare şi găsirea unei soluţii”, a declarat Florin Sinescu prefectul judeţului Suceava. Potrivit administratorului public al judeţului Suceava, Luminiţa Loghin, Consiliul Judeţean Suceava este la curent cu această problemă şi caută, de asemenea, în limitele permise de lege, soluţii pentru rezolvarea celor semnalate.