02 octombrie 2012


Gara Iţcani este în pre-colaps
·        Aurel Buzincu, şeful Direcţiei pentru Cultură, crede că monumentul de patrimoniu din Iţcani „este o ruşine a judeţului” şi „aflat în administrarea cuiva care nu-şi face datoria”.
·        Încă de acum 2 ani, conducerea Primăriei Suceava promitea că se va adresa Ministerului Transporturilor şi Regionalei CFR Iaşi, în vederea găsirii unei soluţii de  reabilitare a gării Suceava Nord.
Aurel Buzincu, şeful Direcţiei pentru Cultură a judeţului semnalează „două cazuri de rău comportament, în legătură cu monumentele istorice”. Buzincu face acest demers pe fondul „Zilelor europene ale patrimoniului”, manifestare organizată de Ministerul Culturii, în conformitate cu recomandările şi parteneriatele cu Uniunea Europeană. Şeful instituţiei culturale judeţene face  referire la cele două gări din municipiul Suceava, respectiv cea din Iţcani, aflată în starea avansată de degradare, şi cea  din Burdujeni, trecută printr-un proces de modernizare în anii trecuţi, dar care nu este întreţinută aşa cum ar trebui.             „Exemple sunt cele două gări din municipiul Suceava, monumente din patrimoniul naţional. Una care este în pre-colaps, cea din Iţcani, şi care este o ruşine a judeţului. Cealaltă în Burdujeni, un monument renovat de curând şi extrem de prost întreţinut. Aceste două monumente sunt construcţii ale statului român, aflate în administrarea cuiva care nu-şi face datoria”, arată Buzincu. Tema naţională a manifestării este „Meşteri, meşteşugari, patrimoniu”. În judeţul Suceava, evenimentul se desfăşoară sun sloganul „Meşteşugurile lemnului”, fiind marcat, în cursul acestei săptămâni, la Cîmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.   
Încă de acum 2 ani, conducerea Primăriei Suceava promitea că se va adresa Ministerului Transporturilor şi Regionalei CFR Iaşi  în vederea găsirii unei soluţii de  reabilitare a gării Suceava Nord din cartierul Iţcani. Şeful administrativului sucevean, Ion Lungu spunea, la acea dată, că imobilul este unul cu valoare de simbol şi la această dată arată deplorabil. „Este o clădire de patrimoniu, dar din păcate nu în cel al Primăriei, ci al celor de la Căile Ferate. Vom face demersurile necesare, astfel încât să putem asigura o administrare corectă a acestei clădiri.  Sigur că este greu de obţinut fonduri, dar sperăm să accesăm o facilitate sau alta”, declara ocupantul fotoliului din Areni, adăugând că se va căuta o posibilitate de asociere în vederea reabilitării şi administrării ulterioare.
Gara Suceava Nord a fost construită în anul 1871 în satul Iţcani, astăzi suburbie a Sucevei, şi este inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, elaborată în anul 2004. Aceasta este înscrisă în nomenclatura CFR cu numele de staţia C.F.R. Suceava-Nord şi deserveşte traficul de călători şi mărfuri spre Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, precum şi pe cel internaţional, înspre Ucraina şi Rusia. În septembrie 2007, în Gara Iţcani s-a turnat o secvenţă din filmul „Călătoria lui Gruber”, în regia lui Radu Gabrea