31 octombrie 2012


Amendaţi ani întregi, contravenienţii suceveni dau cu tifla Primăriei     
·        „Nu ai ce să le faci. Mai facem popriri pe conturi, însă unii sunt angajaţi, iar alţii nu. Mai mult, deseori nu avem nici acces în bazele de date ale Ministerului de Finanţe sau altor instituţii, să vedem dacă realizează venituri”, arată primarul Ion Lungu.
·        Întrucât procesele sunt îndelungate şi costisitore, Lungu propune lăsarea la îndemâna Consiliului Local să hotărască transformarea sumelor de recuperat în ore de muncă în folosul comunităţii.
Municipalitatea suceveană are de încasat creanţe restante la bugetul local în valoarea de circa 50 de milioane de lei, recuperarea acestora de la contravenienţi  devenind o adevărată problemă, din moment ce unele dintre datoriile respective au provin chiar şi din urmă cu 10 ani.  „Noi avem o mare problemă cu încasarea creanţelor, unele dintre ele fiind aproape imposibil de recuperat, cum ar fi cele din amenzi”, reliefează primarul Sucevei, Ion Lungu. Ocupantul fotoliului de edil şef din Areni arată că, la această dată, sunt neonorate 55.436 de amenzi, anul acesta fiind plătite un total de 6.595 de sancţiuni de acest gen. Pentru amenzile date de compartimentele abilitate ale Primăriei şi neonorate de către contravenienţi, de circa 10 de milioane de lei, legea prevede transformarea lor în ore de muncă în folosul comunităţii. Însă, ţinând cont că acţiunile judecătoreşti sunt îndelungate şi costisitoare, şeful executivului local sucevean propune amendarea legislaţiei în vigoare şi lăsarea la îndemâna Consiliului Local să ia o decizie în acest sens. „Pentru încasarea amenzilor este necesar să formulăm acţiune în instanţă şi să obţinem hotărâri judecătoreşti, ceea ce este foarte greu, ca timp şi bani. De aceea, cred că legislaţia ar putea fi modificată, transformarea să se poată face prin hotărâre a Consiliului Local, astfel încât să nu mai mergem în instanţă. În cazul amenzilor de circulaţie, de 100-200 de lei, neplătitorilor nu ai ce să le faci. Mai facem popriri pe conturi, însă şi aici întâmpinăm dificultăţi, pentru că unii sunt angajaţi, iar alţii nu. Mai mult, deseori nu avem nici acces în bazele de date ale Ministerului de Finanţe, Direcţiei Muncii sau alte instituţii. Deci este aproape imposibil de încasat aceste amenzi şi avem o sumă destul de consistentă”, declară şeful administraţiei sucevene. Agenţii economici suceveni în funcţiune, 478 dintre ei, au de achitat datorii de 10 milioane de lei, executivul local făcând tot posibilul, pe cale amiabilă, prin blocări de conturi sau prin executare silită să recupereze aceşti bani. Lungu evidenţiază că, la toate acestea, se adaugă lipsa de personal specializat, legea interzicând noi angajări. „Aici există o altă problemă, pentru că avem oameni insuficienţi la executare silită. Ar trebui să angajăm măcar vreo 5 persoane, însă, se ştie forte clar, că acestea nu pot fi angajate”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.