05 octombrie 2012


Baza de impozitare rămânând aceeaşi,
Încasări şi impozite locale cu un sfert mai mici faţă de un an în urmă
·        Edilul şef  Ion Lungu este împotriva trecerii colectării acestora de către ANAF, întrucât  „Primăria trăieşte din taxe şi impozite pe proprietate”.
În luna septembrie, în contul impozitelor şi taxelor locale, Primăria municipiului Suceava a încasat 4,6 milioane de lei, faţă de 6 milioane de lei în luna corespunzătore a anului 2011, sumă cu aproape 25% mai mică.  Primarul Ion Lungu anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că în ciuda intrărilor diminuate, administraţia locală a reuşit să achite rata şi dobânda la creditul din cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, precum şi cofinanţările aferente proiectelor POR în derulare.  „Este mai puţin faţă de anul trecut, în condiţiile în care baza de impozitare a fost aceeaşi. Totuşi, este o sumă bună, care ne-a permis să plătim creditul la   şi să fim cu plata la zi, în ceea ce priveşte cofinanţările aferente proiectelor cu fonduri europene, pe care le urmărim tot timpul, în ideea de a nu avea incidente de genul respingerii unor noi proiecte pe care vrem să le promovăm”, arată ocupantul fotoliului din Areni. În intervalul care s-a curs din anul 2012, din taxe şi impozite pe proprietate în vistieria municipală au intrat 26 de milioane de lei. Edilul şef  este împotriva trecerii colectării acestora de către Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală(ANAF), întrucât  „Primăria trăieşte din taxe şi impozite pe proprietate”. „Dacă discutăm despre veniturile proprii, principala sursă, la Primărie, sunt impozitele şi taxele pe proprietate. În măsura în care acestea se vor transfera la bugetul de stat, va fi o mare problemă, pentru că afectată va fi lichiditatea, asigurarea de cash flow pentru administraţiile locale”,  a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.  
În evidenţele fiscale ale executivului local sucevean figurează 58.898 de clădiri, după cum urmează: prime clădiri în afara celei de domiciliu sunt 6.167; a doua clădire-1.189, iar a treia clădire în afara celei de  domiciliu-652. Clădiri cu suprafaţa mai mari de 100 de metri pătraţi sunt 2.242, iar de peste 150 de metri pătraţi-1311.