02 octombrie 2012


129 de suceveni au solicitat şi primit ilegal ajutoare pentru încălzirea locuinţei 
·        Aceştia nu au declarat subvenţiile de care beneficiau de la APIA pe  teren şi bovine, venitul pe membru de familie depăşind plafonul maxim pentru sprijinul la căldură.
·        Pe lângă restituirea ajutoarelor la încălzire luate ilegal, respectivii suceveni pot intra şi sub incidenţa legii penale.       
Controlul prin sondaj efectuat de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Suceava a scos la iveală mai multe cazuri de familii care au primit sprijin financiar la încălzire în baza unor declaraţii pe propria răspundere false.  Astfel, în preajma campaniei de depunere a solicitărilor pentru noul sezon rece,  numai în municipiul Suceava au fost depistate 29 de situaţii în care veniturile pe membru de familie au fost cu bună ştiinţă diminuate, în aşa fel încât acestea din urmă să nu depăşească plafonul maxim pentru acordarea ajutorului la căldură. Mai precis, mulţi dintre descoperiţi cui nereguli nu au declarat subvenţiile pe suprafaţă sau pe cap de bovină de care au avut parte prin intermediul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Narcisa Marchitan, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială  a Primăriei Suceava atrage atenţie asupra importanţei declarării corecte a datelor solicitate, cei în cauză urmând a fi traşi la răspundere. „Cererile trebuie completate corect, în special la categoria venituri, întrucât, în luna august, am avut  o situaţie neplăcută. În urma controlului efectuat de către Inspecţia Socială, 129 de persoane din municipiul Suceava, care beneficiază de aceste ajutoare au solicitat şi au primit subvenţii de la APIA, atât pe teren, cât şi pe capete de animale”, reliefează Marchitan. La rându-i primarul municipiului Suceava a avertizat că, pe lângă restituirea ajutoarelor la încălzire primite ilegal, sucevenii cu pricina vor intra şi sub incidenţa legii penale. „În primă fază, au dat banii înapoi, însă consecinţele pot fi şi de natură penală, pentru fals în declaraţii. Unii vin la noi şi fac pe disperaţii, că nu au posibilităţi financiare, pentru ca, mai apoi, în urma analizelor, să ne dăm seama că au minţit de a binelea, că aveau bunuri, slavă Domnului, dar că au făcut declaraţii false. Acum ne pun într-o situaţie delicată, să recuperăm banii, să facem popriri sau altele”, a accentuat Lungu.  În sezonul rece 2012-2013, acordarea ajutoarelor pentru încălzire se face tot în baza Ordonanţei de Guvernului nr.70 din anul 2011, noutatea constând în obligaţia depunerii la dosar a actelor doveditoare privind componenţa familiei, cât şi a celor referitoare la mărimea veniturilor realizate de membrii acestora.