14 octombrie 2012


Suceava, locul al doilea la cereri pentru ajutorul de secetă
·        Termenul limită este 15 octombrie, însă agricultorii întârziaţi pot să depună solicitări inclusiv sâmbătă şi duminică.
·        Solicitări au completat 70% dintre cei care ar fi în drept, diferenţa reprezentând-o agricultorii care vor să-şi vândă pământul, proprietarii care se află la muncă peste graniţă sau ţăranii care nu şi-au lucrat parcelele.
Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava  anunţă pe fermierii îndreptăţiţi că pot înainta, inclusiv sâmbătă şi duminică, cereri pentru ajutoarele de minimis  destinate compensării veniturilor diminuate din cauza fenomenului de seceta din anul agricol 2011-2012. Şeful DADR, Vasile Schipor a anunţat, ieri, că  pe 12 şi 13 octombrie, personalul implicat va avea program normal de lucru. „Data limită este 15 octombrie, însă, informăm pe toţi cei care au dreptul, să se grăbească să depună cererile, întrucât o prelungire a termenului nu va avea loc”, reliefează directorul executiv. Cu 22.500 de cereri înregistrate până acum, judeţul Suceava se află pe locul al doilea în ţară, după Dolj, ca număr de solicitanţi ai ajutorului financiar pe care agricultorii îl primesc drept compensare pentru culturile agricole afectate de lipsa de precipitaţii. Sprijinul financiar are valoarea de 100 de lei pe hectar şi se acordă pentru suprafeţele agricole în teren arabil de minim 1 hectar şi maxim 10 hectare, excluse fiind păşunile şi fâneţele. Beneficiarii pot fi producătorii agricoli din sectorul vegetal care beneficiază de subvenţiile pe suprafaţă acordate prin intermediul centrelor locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA). Este vorba despre persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi economice etc. O condiţie esenţială este aceea ca solicitanţii să nu-şi înstrăineze terenurile în următorii 3 ani. Plăţile efective se cor face treptat, începând cu data de 1 noiembrie, în funcţie de analizarea şi aprobarea dosarelor. Vasile Schipor arată că, până la această dată, s-au prezentat cu dosare circa 70% dintre cei care ar fi în drept, diferenţa reprezentând-o agricultorii care vor să-şi vândă pământul,  proprietarii care se află la muncă peste graniţă sau cei care nu şi-au lucrat parcelele.