23 octombrie 2012


Complexul social de pe lângă Mănăstirea „Bogdana” primeşte banii promişi în urmă cu 10 luni
·        Jumătatea de milion de lei promisă a fost prinsă în buget propriu încă de la începutul anului 2012, însă administraţia judeţeană nu a avut posibilităţi financiare pentru a-şi onora obligaţia.
Consiliul Judeţean va disponibiliza 500.000  de lei în vederea continuării investiţiilor de la Complexul social „Sfântul Ierarh Leontie” de pe lângă Mănăstirea „Bogdana” din Rădăuţi.    
Pentru finalizarea lucrărilor necesarul este de 3,61 milioane de lei, la data actuală nedecontate fiind facturi în valoare de 1,1 milioane de lei. Jumătatea de milion de lei amintită a fost prinsă în bugetul propriu al Consiliului Judeţean încă de la începutul anului 2012, însă administraţia judeţeană nu a avut posibilităţi financiare pentru a-şi onora obligaţia. Şeful executivului judeţean, Cătălin Nechifor, promitea încă din luna august, la un an de la deschiderea Centrului, că va identifica  sursele de finanţare necesare.  „Avem o problemă cu Centrul de plasament în care suntem parteneri cu Mănăstirea Bogdana. Situaţia este un pic mai complicată acolo. Noi am finanţat o parte din lucrările la acel Centru extrem de important, iar cu o parte din colegii din staff-ul Consiliului Judeţean, am mers la faţa locului. Trebuie să găsim o soluţie prin care să putem să susţinem în continuare această activitate”, spunea Nechifor.
Consiliul Judeţean Suceava s-a asociat cu, în urmă cu 4 ani, Mănăstirea „Bogdana” Rădăuţi şi Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Suceava în scopul finalizării, dotării şi asigurării funcţionării Complexului social „Sfântul Ierarh Leonte”, aflat la 3 km de Rădăuţi. Mănăstirea rădăuţeană a demarat construirea unităţii de asistenţă socială încă din anul 2001, în total investindu-se 40 de milioane de lei, fonduri guvernamentale, contribuţii externe şi sponsorizări. Complexul social este destinat copiilor şi tinerilor  şi cuprinde 18 clădiri şi are o capacitate de 200 de locuri. Acesta fost „populat” în urmă cu un an, mai precis pe 29 august 2011,  copiii provenind din  centrele de plasament de la Gura Humorului, Solca şi Fălticeni.